Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radionica: Društveno poduzetništvo

Prostor za povremene izložbe, 2. kat, subota, 24.9.2016. od 15 do 17 sati

Izložba „Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti“ Kristine Leko i suradnika/ca nastoji otvoriti javnu diskusiju o ekonomiji i mogućnostima da stvorimo neki drugačiji, pravedniji sustav. Kao glavni partner izložbe, Zadruga za etično financiranje tijekom trajanja izložbe organizirat će niz predavanja i radionica o promjeni ekonomskog sustava odozdo.

Tijekom posljednjih godina svjedoci smo kakve devastirajuće posljedice financijska kriza može ostaviti na poduzeća, građane pa time i na samu državu. Međutim, pokazalo se da je društveno poduzetništvo ili popularnije u Europi „social economy“, bilo jedno od rijetkih koje se uspješno borilo protiv financijskih posljedica.

Što je to društveno poduzetništvo? Zašto su zadruge tako uspješne? Kakva je to etična banka? Što Hrvatska radi po tom pitanju? Na ova i mnoga druga pitanja na radionici „Društveno poduzetništvo“ odgovorit će nam gost predavač Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, koja je osnovana prvenstveno s ciljem osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj.

Goran Jeras upravitelj je Zadruge za etično financiranje (ZEF). Prije osnivanja ZEF-a radio je kao konzultant u financijskom sektoru u Nizozemskoj. Područje rada mu je bio dizajn kompleksnih IT sustava za financijske institucije te analiza i unapređivanje modela procjene rizika nakon izbijanja financijske krize 2008. godine. Razočaran otuđenošću komercijalnih banaka od potreba realne ekonomije i društva, počinje se baviti alternativnim metodama financiranja, društvenim poduzetništvom, modelima poticanja održivog razvoja, poticanjen filantropije i etičnim bankarstvom. Od kraja 2013. godine radi na projektu osnivanja Etične banke u Republici Hrvatskoj. Osnivanjem Zadruge za etično financiranje u travnju 2014. godine postaje i njezin upravitelj. Primarni cilj ZEF-a je stvoriti sve preduvjete za osnivanje ebanke d.d. – prve hrvatske etične razvojne banke. Predavač je i izlagač na tridesetak međunarodnih stručnih skupova. Od lipnja 2015. Goran je član GECES-a - stručne skupine Europske komisije za društveno poduzetništvo, a od 2016. i stipendist Marshall Memorial Funda.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.