Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba: Fokus Grupa & Antonio Grgić "Što fali Republici?"

Arhiv Tošo Dabac, do 26. 10. 2016.

Panel diskusije uz izložbu Što fali Republici?
ATD, 17. i 21. listopada u 18 sati

Prošle godine u sklopu novoosnovane međunarodne umjetničke manifestacije Off-Biennale Budapest 2015 održana je izložba As It Once Was — the Art of Nation Building multimedijalnog umjetničkog kolektiva Fokus Grupa. Prema riječima kolektiva u svom se radu vode idejom „javne dostupnosti fotografija“ kao prakse „liberalno-demokratski uređene države“ nasuprot „zabrani autoritativnih državnih uređenja“, koristeći se procesom „pronalaženja, dobivanja dozvole, financija i korištenja sadržaja javnih arhiva za kritičko promišljanje“.

Na izložbi u Arhivu Tošo Dabac predstavit će jednu od tri instalacije izložene u Budimpešti, Ljudi vole spomenike, koja se bavi problemom tretmana javnog konjaničkog spomenika banu Josipu Jelačiću na istoimenom zagrebačkom trgu - pitanjima postavljanja i uklanjanja spomenika te svim simboličkim i fizičkim promjenama - kontekstualiziranog serijom arhivskih fotografija iz Arhiva Tošo Dabac i nekoliko drugih zagrebačkih arhiva i muzeja. Pritom je njihov interes usmjeren na odnos između toponima i spomenika u skladu s ideološkim intervencijama na glavnom trgu. Nadovezujući se na kritički duh postkonceptualnih praksi, intervencijom u povijesna mjesta, putem publikacija, izložbenih projekata, organizacije predavanja i diskusija zajedno sa suradnicima, „sadržajno i problemski gledano, fotografski materijal“ kao i u ovom slučaju koriste kao „posrednika povijesnih narativa, te kao dio kapilarnog sustava (državne institucije; arhivi i muzeji) proizvodnje...državnog narativa, njene povijesti i mitova“. U sklopu ove izložbe grupa je pozvala na suradnju Antonia Grgića, umjetnika koji se bavi intervencijama u urbanom prostoru propitujući ideološke, društvene i materijalne aspekte urbane sredine kao i memorije mjesta. Za ovu priliku Grgić će izvesti instalaciju s audio reprodukcijom teksta o fetišizmu iz prvog poglavlja Kapitala Karla Marxa, „sadržaja“ skrivenog u formi drvene konstrukcije postamenta koji priziva u sjećanje scenografske intervencije sakrivanja spomenika banu Jelačiću nakon 1945. godine.

Program osmog izdanja Dana fotografije ATD-a (30. 9. – 2.12. 2016.) sastoji se od tri izložbe, Fokus Grupa & Antonio Grgić: Što fali Republici? (30.9. – 26.10.2016.), Nanna Debois Buhl: I Imagined That Things Were Speaking (26.10. –8.11.2016.) i Tošo Dabac unutar okvira: reportaže s obale (15.11. – 1.12.2016.), četrnaest predavanja, četiri fotografske radionice relevantnih stručnjaka, povjesničara umjetnosti, kritičara i fotografa te promocije II. i III. sveska enciklopedije The History of European Photography, u izdanju FOTOFO and The Central European House of Photography.

Manifestacija 8. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac započinje izložbom Fokus Grupa & Antonio Grgić: Što fali Republici.

U sklopu izložbe Što fali Republici? u Arhivu Tošo Dabac 17. i 21. listopada 2016. u 18 sati održat će se dvije panel diskusije u kojima će sudjelovati Antonio Grgić, Ivana Janković, Lana Lovrenčić i Katarina Vuković Peović.

Izložba je otvorena do 26. listopada 2016.

Kustosica: Ivana Janković

Stručna suradnica: Marina Benažić

Postav izložbe: Fokus Grupa & Antonio Grgić

Više o umjetnicima:

http://fokusgrupa.net/

http://www.antoniogrgic.com/


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.