Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Diskusija, performans, radionica: Ponovno o Marxu / Kako živi narod

MSU, prostor izložbe, 30. 9. – 1. 10. 2016.

Skup Marxovih entuzijasta, umjetnika i kulturnjaka od Leipziga do Zagreba

U sklopu projekta "Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti" umjetnice Kristine Leko i suradnika odražava se dvodnevni okrugli stol s performansom i radionicama na kojima će sudionici pokušati u kontekstu izložbe ponovno promišljati o ostavštini Karla Marxa.

Koncepcija: Constanze Fritzsch, Leipzig

U suradnji s Kristinom Leko, autoricom projekta Kako živi narod i Jasnom Jakšić, kustosicom izložbe.

Raspored:

Panel diskusija,petak, 30. rujna, u 18 sati

Uvod i pozdrav Maxa Brändlea, ravnatelja instituta Friedrich Ebert i Constanze Fritzsch, autorice programske koncepcije.

Sudionici:

Tomislav Medak, filozof, klub MaMa, Zagreb

Christian Schmidt, filozof, Universität Leipzig

Judith Siegmund, filozofkinja, umjetnica, Universität der Künste Berlin

Nenad Zakošek, politolog, Sveučilište u Zagrebu

Moderira: Ankica Čakardić, filozofkinja, Sveučilište u Zagrebu

Je li kapitalizam oblik života, upitat će se Christian Schmidt, a Tomislav Medak govorit će o slobodnom pristupu znanju, internetu i javnim knjižnicama. Judith Siegmund će na temelju vlastitog istraživanja progovoriti o temama proaktivnog postupanja umjetnosti u kontekstu društva rada, te o produkcijsko-estetičkom oblikovanju teorije. Nenad Zakošek osvijetlit će aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj. Ankica Čakardić bacit će pogled u prošlost i dati obris za ovu prigodu relevantnih tema, onako kako se pojavljuju u knjizi Rudolfa Bićanića: tema pasivnih krajeva, odnosa grada i sela, rada i nezaposlenosti, migracije, uspona kapitalizma. Potom će otvoriti diskusiju za aktualna pitanja prisutna u izložbi Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti. Panel diskusija će se dotaknuti političke ekonomije, krize 2008, neoliberalističke tranzicije, modaliteta otpora te potencijala djelovanja kroz umjetnost, a svrha je propitati kako društveno-ekonomsku sadašnjicu tako i alternativna rješenja.

Kathrin von Ow

MORE THAN THIS. NAPKIN FOLDING IN THE 21ST CENTURY. WHAT IS YOUR TRADE?

Radionica, subota, 1.10. u 17 sati

Radionica se bavi preispitivanjem trenutnog značenja pojma rada koristeći se Marxovim Upitnikom za radnike iz 1880. Kathrin von Ow, umjetnica, aktivistica iz Leipziga, suosnivačica je mreže nezavisnih umjetničkih prostora u zapadnom Leipzigu, te suosnivačica i voditeljica Projektgalerie A und V u Leipzigu. U sklopu programa održat će radionicu pod nazivom “More than this. Napkin Folding in the 21st century. What is your trade?”.

Rainer Görß

WO LEBEN LEUTE IM UNTERGRUND IN BERLIN HEUTE?

Predavanje-performans, subota, 1.10. u 18 sati

Predavanje-performans Rainera Görßa bavi se pitanjima industrijskoga društva, ideologije rasta, brediranjem i odnosima moći. Iz pozicije „izgubljenog u prijevodu“ promišlja odnose dviju nekadašnjih zemalja, Jugoslavije i DDR-a, da bi nas u drugom dijelu svojeg nastupa proveo kroz Untergrundmuseum, Podzemni muzej u Berlinu, u kojem njeguje kritički odmak, ponajprije od ideologije rasta. Zaključno će biti prikazan film Logolog, koji se bavi temom brendiranja i moći u periodu od industrijske revolucije do pada Berlinskog zida.

Rainer Görß bio je član performerske grupe Auto-Perforations-Artisten osamdesetih godina, a osnivač je i voditelj Untergrundmuseum U 144 – Berlin Mitte u Berlinu.

Svi programi su na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Program su podržali:Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.