Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Hommage à Jagoda Kaloper (1947-2016)

U dogovoru s obitelji u četvrtak, 13. 10. u 18 sati održat ćemo hommage Jagodi.

Filmska i televizijska glumica i slikarica, Jagoda Kaloper preminula je 1. listopada 2016. Posljednju izložbu, Bulevar sumraka, imala je u MSU početkom godine. Na toj je izložbi ponudila osoban uvid u iščašene sustave vrijednosti kao i medijski posredovanu zbilju Hollywooda. K tome, Jagoda se osvrće na brojne mogućnosti realizacije vlastite glumačke karijere, postavljajući si ključno pitanje: jesu li nekadašnji pozivi za sudjelovanje u holivudskim filmskim spektaklima zaista bile istinske mogućnosti ili samo inačica holivudske obmane. Ispitujući samu sebe i pregledavajući i montirajući vlastite snimke, Jagoda Kaloper konstruira osoban uvid u Bulevar sumraka, ističući upravo promašene nade i lažna obećanja holivudskog sna kroz seriju video radova. Naravno, izbor naziva Jagodine nove video-instalacije, koja je identična nazivu najpoznatije ulice Los Angelosa ali i filma Billyja Wildera čiju radnju pokreće nekadašnja holivudska diva, nimalo nije slučajan. Kroz obrise Jagodina lika, žene u ogledalu, izranja autorefleksivan video esej o životnim odabirima, financijskom i osobnom uspjehu, analizi vlastite slave i starenju.

I još jedan film Jagode Kaloper Žena u ogledalu premjerno je prikazan u MSU 2011. unutar skupne izložbe T-HT nagrada, kada je osvojio prvu otkupnu nagradu te je postao dijelom muzejske Zbirke filma i videa. Film je, montažnim tehnikama, supostavljao recentne snimke Jagode Kaloper koja je kućnom kamerom snimala vlastite odraze lutajući ulicama i isječke filmova u kojima je glumila poput Ključa, Lisica ili Ponedjeljka ili utorka. Pišući o filmu, teoretičarka Leonida Kovač ustvrdila je kako je riječ o izvjesnom radu u nastajanju prije nego dovršenoj filmskoj autobiografiji.

U povodu njezina preranog odlaska, Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, kaže: "Jagoda je svojim radom i svojom životnom energijom ostavila trag u svima nama koji smo je poznavali i koji smo s njom imali čast raditi. Na nju će nas podsjećati njezin video Žena u ogledalu i mnogobrojna druga djela i filmski i video zapisi, baština hrvatskog filma i hrvatske suvremene umjetnosti.

Jagoda Kaloper diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Na filmu je kao naturščik debitirala 1965, u priči Duga ulica V. Kljakovića u okviru omnibusa Ključ. Afirmira se u filmu Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata (1968) Branka Ivande. Vrlo zapaženu ulogu ostvaruje u Lisicama (1969) Krste Papića, za koju je na festivalu u Puli nagrađena Srebrnom arenom. Ulogu karijere - lik lakomislene žene bez osjećaja odgovornosti, koja upropašćuje svoga starijega supruga - odigrala je u filmu Kuća (1975) Bogdana Žižića; za nju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom. Nastupajući u desetak cjelovečernjih igranih filmova, najuspješnije je kreirala uloge suvremenih mladih žena vrlo izražene senzibilnosti. Često je nastupala i u kratkim igranim filmovima, a povremeno i na televiziji. Ostale uloge u cjelovečernjim filmovima: Ponedjeljak ili utorak (V. Mimica, 1966); W. R. Misterije organizma (D. Makavejev, 1971); Balada o svirepom (R. – L. Ðukić, 1971); Kud puklo da puklo (R. Grlić, 1974); Posljednji podvig diverzanta Oblaka (V. Mimica, 1978); Trofej (K. Viček, 1979).

Njezina su djela i scenografija u filmu Zavaravanje iz 1998. te kostimografija u filmu Dubrovački suton iz 1999.

Kao samostalna umjetnica imala je niz samostalnih i grupnih izložbi. Bavila se likovnim i grafičkim uređenjem časopisa, opremom knjiga, kataloga i plakata, kreacijom likovnih identiteta u industriji i kulturi, filmskom scenografijom i kostimografijom.

Za likovna ostvarenja dobila je nagradu Zagrebačkog salona u sekciji "Prijedlog", priznanje za ilustraciju dječje knjige Tonkica Palonkica na Beogradskom sajmu knjiga, te nagradu "Ivana Brlić Mažuranić", također za najbolje ilustriranu dječju knjigu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.