Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: "Proizvodnje krize, prakse i strategije preživljavanja"

Prostor izložbe „Kako živi narod“, subota, 15.10. u 17 sati

Pozivamo vas na predavanje dr. sc. Tihane Rubić - „Proizvodnje krize, prakse i strategije preživljavanja“ koje će se održati u subotu 15.10. u 17 sati u sklopu izložbe „Kako živi narod“

Uz referencu na elemente i doprinose djela Rudolfa Bićanića, iz polovice 1930-tih godina, u izlaganju će se ocrtati i problematizirati etnološko i kulturnoantropološko pristupanje temi i konceptu krize i preživljavanja. Osim prikaza načina na koji se u znanstvenom diskursu i istraživanjima pristupalo općenito socioekonomskom pitanju, pozornost će biti usmjerena i na spoznaje o heterogenosti iskustava i poimanja krize te preživljavanja u prošloj i suvremenoj (hrvatskoj) svakodnevici. Izlaganje će se problemski i kulturnoanalitički koncipirati naročito kroz uvriježene simboličke motive poput „naroda“, „običnih ljudi“ i „preživljavanja“.

Tihana Rubić docentica je na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživačica je na znanstvenom projektu “Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet” Hrvatske zaklade za znanost Autorica je niza znanstvenih tekstova te suurednica desetak znanstvenih zbornika radova. Doktorirala je 2012. godine s temom neformalne ekonomije i nezaposlenosti, iz perspektive etnologije i kulturne antropologije. Znanstvenoistraživački interesi usmjereni su joj na socijalizam, postsocijalizam i tranziciju, kroz teme rada, nezaposlenosti i neformalne ekonomije te obiteljskih odnosa i starenja, kroz sociokulturnu analizu društvenih vrijednosti, percepcija i praksi vezanih uz spomenute teme.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.