Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Projekcija filma "Kako živi narod"

Projekcija filma Kako živi narod, Hrvoje Jelavić-Šako, 2013.
i razgovor
Dvorana Gorgona petak, 14.10. u 18 sati

U knjizi Kako živi narod Rudolfa Bićanića, doprinos pisanim prilozima o životu u pasivnim krajevima 1930-ih godina dala je i mlada književnica iz Bjelovara – Zlata Perlić. Jedna od tema koje je obrađivala bio je i onovremeni svakodnevni život u Dugopolju i mosorskom zaleđu. Njezin tekst je, uz djelo Frane Ivaniševića "Poljica – narodni život i običaj", literarna osnova dokumentarno-igranog filma "Kako živi narod" redatelja Hrvoja Jelavića-Šake, iz 2013. godine.

„Približujemo se selu. Dugopolje. Smjestilo se uz cestu, a u pozadini mu se koči pusta i gola Mosor-planina. Uz samo selo raste nešto sirotinjskog drveća, gdjekoji sitan grmić i po koja smokva, kojoj obraše plod još posve zelen. A malena, neobično malena polja ograđena zidom pomno čuvaju slabo uzrastao ječam i sitne kukuruze s još manjim kržljavim klipovima. S kukuruzovih stabljika i klipova pokidaše lišće, kako bi pod jakim suncem što prije dozrili, da ih mogu samljeti za puru.(...)Spomenuto Dugopolje je selo, koje se još uvijek ne može uvrstiti u red najzaostalijih, a ipak nam u glavnom može poslužiti kao vjeran odraz života svih ostalih sela.“ – iz teksta Zlate Perlić, Kako živi narod, Rudolf Bićanić

Osim glumice Vande Boban, u glavnoj ulozi Zlate Peterlić, u filmu sudjeluju prvenstveno naturščici: članice i članovi Kulturno umjetničkog društva „Pleter“ te stanovnici sela Dugopolje, Liska, Smajići - Dolac Donji, Bisko, Koprivno, Srijane, Šestanovac, Muć i Postinje Donje.

Nastanku ovog dokumentarno-igranog filma doprinijelo je ukupno 85 volonterki i volontera od kojih 30 članica i članova KUD-a „Pleter“.

Neovisno o tome je li riječ tek o manjim, epizodnim ulogama ili o sustavno građenim i razvijanim likovima, svi sudionici svojim su zalaganjem i predanošću doprinijeli kreativnom procesu. Cijela filmska ekipa, većinom pripadnici lokalnih zajednica, volonterski je sudjelovala na projektu te neizmjerno pomogla ustupanjem osobnih prostora za potrebe snimanja, prikupljanjem rekvizita, rekonstrukcijom kostima i pripremom scenografije te posvećenošću projektu kojemu su pristupali s puno razumijevanja i entuzijazma.

Nakon prikazivanja filma, predstavnici lokalne zajednice koji su doprinijeli realizaciji projekta govorit će o samom procesu nastanka filma i vlastitom angažmanu.

Nakon projekcije filma slijedi razgovor s Marijanom Botić Rogošić te Anom Jurčević i Marom Radan koje u filmu imaju značajne uloge, a o vlastitom angažmanu govorit će i neki od članova lokalne zajednice u Dugopolju i članovi Kulturno umjetničkog društva "Pleter".

Produkcija: Lampros film

Režija: Hrvoje Jelavić-Šako

Kamera: Andrija Pivčević

Sudjeluju: Vanda Boban u ulozi Zlate Perlić, članice i članovi Kulturno umjetničkog društva „Pleter“; stanovnici sela Dugopolje, Liska, Smajići - Dolac Donji, Bisko, Koprivno, Srijane, Šestanovac, Muć, Postinje Donje

Film je financiran sredstvima iz proračuna Općine Dugopolje.

Program je ostvaren u suradnji sa Zadrugom za etično financiranje, te Općinom Dugopolje koja je film, kao i ovu prezentaciju, podržala.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.