Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

AKTUALNO U STALNOM POSTAVU: Dr. Petar Prelog "Novi ljudi za novu umjetnost – pripovijest o Proljetnom salonu"

subota, 22. listopada 2016. u 18 sati
Zbirke u pokretu, 2. kat

Kako je nastao Proljetni salon i zašto se smatra najvažnijom izložbenom manifestacijom u hrvatskom međuraću? Tko su bili „novi ljudi“ koji su u našu kulturnu sredinu donosili odjeke velegrada i duh kozmopolitizma? Na koji su način Marino Tartaglija, Milivoj Uzelac, Vilko Gecan, Sava Šumanović, Vladimir Becić i drugi „proljetnosalonski“ autori utjecali na dominantna obilježja hrvatskog modernog slikarstva?

Pripovijest o Proljetnom salonu, čija je prva izložba održana prije stotinu godina u zagrebačkom Salonu Ullrich, nije samo zbir podataka o toj važnoj povremenoj izložbenoj manifestaciji. Ona ponajprije svjedoči o načinima na koji su hrvatski umjetnici razrađivali poticaje iz velikih europskih kulturnih središta i ostvarivali dijalog s opusima i djelima najvažnijh protagonista modernog slikarstva. Tako je stvoreno slobodno modernističko ozračje otvoreno različitim poetičkim i oblikovnim usmjerenjima, od ekspresionističke sadržajne napetosti i kubističke strukturne kristalizacije, do novorealističke voluminoznosti. Osim toga, Proljetni salon bio je i mjesto obrazovanja publike, pa je „nova“, drugačija umjetnost, u kojoj se zrcalila tadašnja umjetnička Europa, postala važnom društvenom činjenicom.

Na izložbama Proljetnog salona između 1916. i 1928. sudjelovali su gotovo svi najvažniji protagonisti hrvatske umjetnosti s djelima koja pripadaju vrhuncima hrvatskog modernog slikarstva. Izložbom Sfinga velegrada – vrhunska djela modernizma u zbirkama MSU-a iznova su sagledane vrijednosti „proljetnosalonskih“ autora, ali u širem kontekstu, obuhvaćajući i umjetnike koji su na Proljetni salon utjecali, one koji su stvarali istodobno, u njegovome slobodnom modernističkom ozračju, ali i one koji su se afirmirali neposredno nakon završetka njegova postojanja. Prilika je to da se još jednom podsjetimo i na te vrijedne radove iz zbirki MSU-a, koji kao cjelina nisu često izlagani, a čine važan dio memorije hrvatskog modernizma.

O Proljetnom salonu, „novim ljudima“ i „novoj umjetnosti“ govorit će Petar Prelog, viši znanstveni suradnik u Institutu za povijest umjetnosti i stručni suradnik na izložbi Sfinga velegrada.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.