Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba: Lela B. Njatin “Subverzivno tijelo” - konceptualna djela 1977.- 2015.

Zbirke u pokretu, 3. kat
Otvorenje: subota, 22.10. u 19 sati

Izložba „Subverzivno tijelo“ publici našeg muzeja po prvi puta donosi konceptualna djela Lele B. Njatin (1963.), slovenske spisateljice i vizualne umjetnice čiji je umjetnički doprinos u razdoblju neo-avangardi na alternatvnoj umjetničkoj sceni druge polovice sedamdesetih i osamdesetih godina ostao gotovo nepoznat. Premda sukreatorica važnih subkulturnih događanja toga vremena na likovnoj, glazbenoj i kazališnoj sceni Ljubljane gdje sudjeluje u prvim aktivnostima grupa Laibach, Borghesia, Teatra Scipion Nasica Lela B. Njatin je svoj prostor kreativnosti pronašla u području književnosti te u istraživanju odnosa, uglavnom konceptualne poezije i vizualnih umjetnosti ( roman Netrpeljivost, 1988; bajka Divovo srce, 1997; Zašto je baka ljuta, 2011.). Djela su joj objavljivana u mnogim pregledima i atologijama).

Lela B. Njatin u doba socijalizma dekonstruira društveneni i politički pojam tijela koristeći se strategijama konceptualne subverzije, ironiziranjem i namjernim pretjerivanjem. Kao vrlo mlada odredila se prema ženskom, feminističkm umjetničkom aktivizmu koji su u to vrijeme na jugoslavenskoj sceni inaugurirale Marina Abramović, Sanja Iveković ili Katalin Ladik. U novije vrijeme njena se aktivnost ponovno vratila mladenačkim iskustvima subverzije. I ovoga puta, potaknuta duhom vremana u novo nastalim društvenim odnosima umjetnica vlastitim tijelom,performansim i akcijama dekanonizira stereotipno razumijevanje pojmova ženskog tijela, slobode kao i novih definicija zajedništva.

Izložba „Subverzivno tijelo“ postavljena je u Zbirkama u pokretu, stalnom postavu MSU-a i još je jedna potvrda snažne neoavangardne umjetničke scene iz vremena Jugoslavije sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Kustosi izložbe: Liliana Stepančič i Tihomir Milovac

partner:
Inštitut/Časopis za kritiko znanosti
podška:
Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje,kulturu i sport Grada Zagreba, Veleposlanstvo Republike Slovenije u Hrvatskoj, Općina Kočevje, Društvo keramikov KočevjeUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.