Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Sedmi kontinent i Festival o pravima djece

MSU, srijeda19.10.2016.

Već osmu godinu Festival o pravima djece slavi stvaralaštvo, filmsku umjetnost, pisanu riječ, dječja prava – ponajviše pravo na izražavanje, sudjelovanje, dostupnost svih kulturnih sadržaja svima, zajedništvo i jednakost. Najviše od svega osluškujemo, nastojimo čuti glas djeteta i onoga koji govori o djetetu i njegovim pravima, trudimo se prenijeti, razumjeti, naučiti i zabaviti se. Zajedno. I pritom mislimo i na sve kojima je, nažalost, još uvijek velika većina audiovizualnih sadržaja nedostupna. Na djecu s teškoćama u razvoju, na osobe s invaliditetom. Na slijepe i slabovidne te gluhe i nagluhe.

Iz godine u godinu, programskih aktivnosti je sve više; u Muzeju suvremene umjetnosti, u suradnji s udrugom “Djeca susreću umjetnost”, 19. listopada s početkom u 9 i 30 sati na program je prava filmska inkluzija za 7. i 8. razrede. OŠ Gornje Vrapče,OŠ Petra Preradovića, OŠ Josipa Račića, OŠ Cvjetno naselje će zajedno s učenicima iz Centra Suvag i Vinka Beka uživati u projekciji francuskog igranog filma “Uvijek svoja” iz filmskog programa ‘Sedmi kontinent’. Ovaj igrani film o talentiranoj, ali tvrdoglavoj tinejdžerici snimljen je prema najprodavanijem francuskom romanu za djecu imlade “Aurorini dnevnici”, pa će njegov skorašnji pohod na tamošnja kina, ali i naš Sedmi kontinent zasigurno završiti zasluženim trijumfom. Film “Uvijek svoja” je ranije ove godine dobio posebno priznanje u sekciji za mlade Generation (Crystal Bear, Special mention) na Berlinaleu te Nagradu mlade publike(Youth Audience Award) koju organizira Europska filmska akademija.

Filmsko obrazovni program “Sedmi konitnent” za vrtiće i osnovne škole želi potaknuti djecu i mlade na aktivno i angažirano promišljanje filmske umjetnosti i sadržaja tematiziranih u filmu, kroz razgovor s filmskim umjetnicima, animatorima, učiteljima razredne nastave i profesorima Hrvatskoga jezika.

Trosatni inkluzivni program se sastoji od uvodnika, projekcije, susreta s vrsnim mladim glazbenikom i umjetnikom Matejom Meštrovićem koji priprema i jedno glazbeno iznenađenje te razgovor o filmu i analizu u okviru kojih učenici s medijskim stručnjacima Sedmog kontinenta analiziraju odgledani film. Susret s Matejom Meštrovićem nije slučajan, klasičnog obrazovanja, spreman improvizirati i riskirati usprkos svojoj disleksiji podijelilt će s učenicima svoja iskustva u radu s filmskom glazbom.

Edita Bilaver Galinec, predsjednica
Udruga Djeca susreću umjetnost
Remetski Kamenjak 2e, 10000 Zagreb
e.galinec@sedmikontinent.org
M.+385 98 729578

Ivana Jakobović Alpeza,
voditeljica programa «Sedmi kontinent»
Udruga Djeca susreću umjetnost
Remetski Kamenjak 2e, 10000 Zagreb
i.alpeza@sedmikontinent.org
M: +385 98 251274


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.