Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

QAI/MSU: Queer Archives Institute u Zagrebu

Zbirke u pokretu, 2. kat, 25. listopada 2016. od 11 do 18 sati

Umjetnik Karol Radziszewski u svom radu istražuje odbačene, zanemarene i one manje dominantne diskurse u povijesti umjetnosti, posvećujući se tako pričama koje se smatraju uvredljivima ili pak manje važnima, kao što su queer umjetnost i seksualnost. Osim što se bavio određenim dijelovima zbirki Muzeja suvremene umjetnosti, Radziszewski se, tijekom svojeg boravka u Zagrebu, bavio i povijesnim događajima i ličnostima koji su doprinijeli nastajanju jedne neispričane povijesti LGBT kulture i povijesti u kojoj se sijeku institucionalna i izvaninstitucionalna povijest umjetnosti.

Stoga, pozivamo vas da nam se pridružite u utorak, 25. listopada od 11 do 18 sati, kada će Karol Radziszewski sa suradnicima, među kojima su dizajnerica Rafaela Dražić, snimateljica Ana Opalić i drugi, predstaviti svoje istraživanje i aktivnosti Instituta kroz svojevrsnu pop-up intervenciju u privremenom uredu u stalnom postavu MSU-a. Privremeni ured Queer Archives Instituta predstavit će i završnu fazu pripreme posebnog izdanja časopisa DIK fagazine posvećenog upravo zbirkama i povijesti Muzeja suvremene umjetnosti.

Rezidencijalni boravak Karola Radziszewskog dio je programa “Performing the Museum”.

Projekt „Performing the Museum“ sufinanciraju Europska Unija kroz program Kreativna Europa i Ministarstvo kulture RH.

Gostovanje Queer Archives Instituta organizira se u suradnji s Queer Zagreb sezonom.

Više informacija potražite na www.msu.hr ili pošaljite upit mailom na adresu: jasna.jaksic@msu.hr

Više o projektu PERFORMING THE MUSEUM saznajte na: http://performingthemuseum.net/site/

KAROL RADZISZEWSKI (1980) diplomirao je 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi. Stvara interdisciplinarne projekte, pa tako spaja istraživanje, film, fotografiju i instalacije. Metodologija njegova rada utemeljena je na istraživanjima arhiva, a uključuje kulturalne, povijesne, društvene i rodne elemente.

Izdavač je i glavni urednik DIK Fagazinea od 2005. te osnivač instituta Queer Archives. Njegovi su radovi dosad bili predstavljeni u institucijama kao što su Nacionalni muzej u Varšavi, Muzej moderne umjetnosti u Varšavi, Nacionalna umjetnička galerija Zacheta u Varšavi, Kunsthalle u Beču, New Museum u New Yorku, VideoBrasil u Sao Paulu, Muzej Cobra u Amsterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Wroclawu, Muzej suvremene umjetnosti u Krakowu te Muzej Sztuki u Lodzu. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih izložbi među kojima izdvajamo PERFORMA 13 u New Yorku, 7. bijenale u Göteborgu, 4. praški bijenale i 15. WRO Media Art bijenale. Živi i radi u Varšavi.

Više informacija o umjetniku potražite na: http://www.karolradziszewski.com/Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.