Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Snježani Pintarić i Annie Le Brun dodijeljena Godišnja nagrada HMD-a za izložbu „Nepokorena šuma i Radovan Ivšić“

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj u četvrtak, 20.10. 2016. u Muzeju Mimara, Godišnja nagrada u kategoriji za realiziranu izložbu u 2015. godini dodijeljena je autoricama Snježani Pintarić i Annie Le Brun za izložbu „Nepokorena šuma i Radovan Ivšić“. Nagradu suautorici izložbe Snježani Pintarić, ravnateljici MSU-a, uručio je Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Radovan Ivšić (Zagreb, 1921. - Pariz, 2009.) jedan je od najistaknutijih hrvatsko-francuskih nadrealističkih pjesnika. Zbog svog avangardnog književnog i kazališnog stvaralaštva zabranjivan je i za vrijeme njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu i za vrijeme poslijeratne Titove Jugoslavije. Od 1954. do smrti Ivšić je živio i djelovao u Parizu i zbog toga ni danas njegovo stvaralaštvo nije dovoljno poznato u našoj široj kulturnoj javnosti. Izložba „Nepokorena šuma i Radovan Ivšić“, autorica Snježane Pintarić i Annie Le Brun, organizirana je s namjerom predstavljanja tog velikog nadrealističkog umjetnika izvan književnih i teatarskih krugova i približavanja njegovog stvaralaštva muzejskoj i likovnoj publici. Autorice su odabrale motiv šume kao centralnu temu izložbe jer upravo ovaj motiv na najbolji način aktualizira Ivšićevo djelo i povezuje ga unutar europskog umjetničkog kruga. Izložba je bila koncipirana u pet tematskih krugova unutar kojih su bile prezentirane knjige i fotografije, autorski radovi Radovana Ivšića ali i radovi drugih umjetnika u različitim medijima koji tematiziraju šumu od 17. do 21. stoljeća te prirodoslovna i etnografska građa, ukupno 168 izložaka, od koji su neki po prvi puta viđeni u hrvatskim muzejima. Umjetnine su posuđene od umjetnika te iz mnogobrojnih muzeja, galerija i privatnih zbirki u zemlji i inozemstvu. Ovu raznovrsnu građu povezivali su citati iz Ivšićevih djela, prezentirani u obliku zidnih legendi. Izložba je dodatno obogaćena audio snimkama Ivšićevih radio drama. Za potrebe izložbe izgrađena je posebna arhitektura koja je stvarala dojam šume. Autorica izložbene arhitekture bila je Adeline Caron, dizajnerica iz Francuske. Uz izložbu je tiskan opsežan dvojezični katalog; suizdavač kataloga je izdavačka kuća Gallimard iz Pariza čime je omogućena recepcija Ivšićevog stvaralaštva, ali i djelatnosti Muzeja suvremene umjetnosti i u Francuskoj. Autor dizajna kataloga je Juri Armanda. Izložba je obilovala i pratećim programima koji su neprestano poticali interes javnosti, medija i publike. Izložba je imala interdisciplinarni i međunarodni karakter, a postav izložbe izvrsno je vizualizirao ovu kompleksnu koncepciju. Treba naglasiti i njen širi kritičko-društveni karakter, jer je s jedne strane ukazala na potencijale književnog stvaralaštva uopće ali je s druge strane govorila i o problemu uništavanja šuma.

Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva dodijeljene su i Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2015. godini. Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 50 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodijeljena i Posebna priznanja. Dodjeli nagrada nazočila je dr.sc. Ana Lederer, zamjenica ministrice kulture Republike Hrvatske i mr.sc. Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Više o dobitnicima ostalih Nagrada Hrvatskog muzejskog društva možete saznati OVDJE.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.