Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SLOBODNA SRIJEDA: SALON DE FLEURUS

Zbirke u pokretu, 2. kat, srijeda, 2. 11. 2016. u 17 sati

SALON DE FLEURUS – PRVI MUZEJ MODERNE UMJETNOSTI

Kako i zašto je nastao Salon de Fleurus i zašto ga mnogi povjesničari umjetnosti i kritičari smatraju prvim muzejom moderne umjetnosti? Kako suvremena rekonstrukcija salona slavne američke spisateljice i kolekcionarke Gertrude Stein (1874-1946) funkcionira u muzejskom okruženju „Zbirki u pokretu“ te kakav je edukativni potencijal tog suvremenog umjetničkog projekta „radikalno anonimnog umjetnika“?

Dvije se priče snažno isprepliću, ona povijesnog Salona de Fleurus na pariškoj Rive Gauche (1903- 1934) u Ulici Fleurus 27 i ona, suvremene rekonstrukcije tog Salona, koji se nalazio u New Yorku u Sohou u Ulici Spring 41 (1992-2014). Od 2015. Salon de Fleurus poprima nomadski karakter, putuje svijetom kao projekt newyorškog Independent Curators International (ICI) i zaustavlja se na određenim muzejskim i galerijskim adresama. Na svakom novom mjestu poprima drukčije ruho – i boji se lokalnim modernizmima. U zagrebačkom slučaju, to je izložba u susjedstvu Salona - Sfinga velegrada, vrhunska djela modernizma u zbirkama MSU-a.

Brojni popratni sadržaji prate tu, prije svega, edukativnu izložbu, uključujući i „domaćice salona“ koje zainteresiranoj publici pričaju priču koja je promijenila tok zapadne povijesti umjetnosti. Saznat ćemo, među ostalim, zašto su na njezinu početku upravo Cézanne, Matisse i Picasso, čije se suvremene kopije nalaze u Salonu, zajedno s brojnim originalnim predmetima i namještajem s početka dvadesetog stoljeća iz naše sredine.

O Salonu de Fleurus govorit će Ana Bedenko, povjesničarka umjetnosti i domaćica Salona.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.