Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: „EL GUITARE“ – neobične Picassove gitare

Školica i Zbirke u pokretu, subota, 5.11.2016., od 15 do 17 sati

Dob djece: 8 -12 godina

Sudeći prema umjetničkim radovima, omiljeni glazbeni instrument kubista – predstavnika umjetničkog pravca s početka 20. stoljeća, poznatih po neobičnim slikama koji predmete, prirodu i ljude prikazuju istodobno s nekoliko strana – bio je gitara. Pedesetak radova začetnika i najpoznatijih predstavnika kubizma, Pabla Picassa i Georgesa Braqua, na neki način uključuju gitaru. Picasso je čak „konstruirao“ dvije gitare na kojima je, doduše, bilo nemoguće svirati. Na pitanje zgroženih kritičara „Što je to?“, Picasso je odgovorio „Ništa. To je EL GUITARE.“

Dvije Picassove gitare pronaći ćemo među slikama izloženim u Salon de Fleurus, poznatom pariškom salonu čija se suvremena rekonstrukcija privremeno nalazi u stalnom postavu MSU-a. Još jedna gitara, naslikana pod kubističkim utjecajem, izložena je na pratećoj izložbi „Sfinga velegrada“. Naslikao ju je jedan od najistaknutijih predstavnika hrvatske moderne umjetnosti, Vilko Gecan. Na radionici ćemo saznati što povezuje Gecanovu „Gitaru“ i gitare Picassa, što je to kubizam i zašto je upravo gitara bila jedan od omiljenih motiva kubista. Naravno, i sami ćemo se okušati u slikanju ili „konstruiranju“ gitara.

Za sudjelovanje u radionici ne morate biti ljubitelji ovog instrumenta. Navodno ni sam Picasso nije bio osobiti ljubitelj zvuka koji gitara proizvodi.

Materijal i pribor su osigurani. Radionica je besplatna.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti

ZBOG OGRANIČENOG BROJA POLAZNIKA, OBVEZNO JE PRIJAVITI SE NA: https://goo.gl/forms/DY8ZjZxvAQE7tgth2


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.