Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

4. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti

MSU, od 24. do 26.11. 2016.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Institut za povijest umjetnosti organiziraju 4. kongres hrvatskih povjesničara umjetnosti, koji će se održati od 24. do 26. studenog 2016. u Muzeju suvremene umjetnosti.

Nedvojbeni epistemološki i društveni izazovi kroz koje povijest umjetnosti, zajedno s ostalim humanističkim disciplinama, prolazi na putu – vjerujemo – svoje profesionalne budućnosti, uvijek su dobro vrijeme za promišljanje temeljnih institucionalnih oblika koji su je povijesno oblikovali, osiguravajući joj integritet autonomne znanstvene djelatnosti sve do današnjih dana. Pretpostavljajući da pojam „institucije“ pruža dovoljno širok okvir za refleksiju o razvoju discipline u povijesnom vremenu, ali i za raspravu o sadašnjem razumijevanju njezinih disciplinarnih zadaća, odabrali smo ga kao krovnu temu 4. kongresa hrvatskih povjesničara umjetnosti. Pojam institucije postavljamo u njegovome širem značenju organizacijskoga načela ili koncepta koji određenu djelatnost ili ponašanje ustanovljuje kao društveno funkcionalne, pa nam je stoga namjera zadanim naslovom obuhvatiti ne samo fizičke ustanove koje generiraju ili posreduju povijesnoumjetničko znanje, već i sve druge oblike djelovanja i forme mišljenja, koje disciplini povijesti umjetnosti daju pravno-običajni i metodološki legitimitet: dakle, od muzejskih i akademskih institucija u rasponu od galerije do časopisa, preko modela povijesnoumjetničke naracije u rasponu od monografije do sinteze, pa sve do osnovnih kategorija historizacije umjetničkih fenomena – ukratko sve što nam pruža mogućnost da svoj vlastiti rad promatramo u kontinuitetu znanstvene discipline, vodeći nas sviješću da svaki pojedinačan doprinos posjeduje normativnu valjanost za disciplinu u cjelini.

Tematske cjeline*

•Muzeji, galerije i stvaranje kanona

•Pisanje povijesti umjetnosti

•Velika trijada: autor – djelo – publika

•Metodologija: od stilskog identiteta do društvenog znaka

•Povijest umjetnosti i društvena inicijativa

•Zaštita spomenika i konzervacija

•Povijest umjetnosti u obrazovnim sustavima

•Medijski život povijesti umjetnosti, institucija likovne kritike i zakoni intelektualnog tržišta

* Detaljniji opis tematskih cjelina možete pročitati ovdje.

Raspored možete pročitati ovdje.

Organizacijski odbor

Sanja Cvetnić, Irena Kraševac, Zvonko Maković, Ivana Mance, Milan Pelc, Martina Petrinović

Stručna suradnica
Petra Batelja

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Institut za povijest umjetnosti
kongres@ipu.hr
www.dpuh.hr
www.ipu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.