Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba: 20. obljetnica demonstracija protiv gašenja radija 101

Predvorje MSU-a, 26.11.- 4.12. 2016.

Izložba fotografija četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili povijesne trenutke

Prošlo je dvadeset godina od najvećih građanskih demonstracija za slobodu medija i javne riječi, koje su se održale 21. studenog 1996. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Dan ranije, 20. studenog 1996., Vijeće za telekomunikacije, pod kontrolom tadašnje vlasti, odlučilo je oduzeti koncesiju za emitiranje kultnom Radiju 101, jednom od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, prije svega slobode javne riječi. Ta odluka dovela je do kulminacije nezadovoljstva i bunta građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja. Veličanstvenim demonstracijama, najvećima u novijoj hrvatskoj povijesti, Stojedinica je te noći spašena od gašenja, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti, uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost. Na poziv HHO-a upućenim kroz radijski eter, 120.000 građana sa svijećama u rukama okupilo se na Trgu bana Jelačića za opstanak Stojedinice i dokazalo koliki mogu biti snaga i utjecaj jednog relativno malog medija ako on istinski zastupa interese građana, ima pravedne ciljeve i nepokolebljivu volju u borbi za nezavisnost svoje uređivačke politike.

U sjećanje na taj događaj, kojim se branila sloboda svih medija u Hrvatskoj, tjednik Nacional i Hrvatsko novinarsko društvo, pod medijskim pokroviteljstvom Radija 101, organiziraju multimedijsko događanje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak, 24. studenoga. Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice demonstracija za Stojedinicu započinje u 18 sati projekcijom filma „Dan nezavisnosti Radija 101“ u režiji Vinka Brešana, u dvorani Gorgona. U 20 sati otvara se izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke. Izložbu će otvoriti predsjednik saborskog Odbora za informiranje informatizaciju i medije, mr.sc. Jasen Mesić.Nakon projekcije filma i otvaranja izložbe, slijedi koncert. Nastupaju stari prijatelji Stojedinice: Zadruga, Edo Maajka, Max Jurčić i Boris Leiner, Tribute to Dino Dvornik i Psihomodo pop.

Svečano obilježavanje koje će se održati 24. studenoga predviđeno je za uzvanike, dok će izložba u foajeu Muzeja suvremene umjetnosti biti otvorena za građanstvo od 26. studenoga do 4. prosinca, a ulaz je slobodan.

Sponzori izložbe: Atlantic grupa, Orbico i Podravka.

Za dolazak novinara i televizijskih ekipa na izložbu kontakt: vedrana@pr365.hr, 091 5159454.
Za dogovor o mogućim intervjuima, te sve dodatne informacije, kontakt: marijana.vuckovic@nacional.hr, 091 604 97 22.

Vedrana Vasić: E: vedrana@pr365.hr
PR savjetnik
Ilica 425
10 000 Zagreb
M: 091/5159454
T: 01/6231300


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.