Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Akcija: RE/DEFENESTRACIJA, hommage à Goran Fruk

Cvjetni trg, nedjelja, 27. 11. 2016. u 12 sati

Muzej suvremene umjetnosti poziva vas na izvedbu akcije RE/DEFENESTRACIJA hommage à Goran Fruk u nedjelju 27. studenoga 2016. u 12 sati na Trgu Petra Preradovića (odgađa se u slučaju lošeg vremena).

S petog kata zgrade na Trgu Petra Preradovića alpinisti će izvesti akciju ekstremnog descenta „pokretne izložbe“, odnosno spuštanja slika Gorana Fruka, a potom će slike biti premještene u Muzej suvremene umjetnosti.

Ljubav prema alpinizmu, kojim se Goran Fruk intenzivno bavio, sjedinio je s umjetnošću: povezao je studente Akademije likovnih umjetnosti s alpinistima, te u razdoblju od 1986. do 1988. izveo happening Defenestracije I, II. i III.

Umjetničko djelovanje Gorana Fruka (Zagreb, 1959-1993) obilježio jedno značajno poglavlje u povijesti umjetnosti hrvatske scene. U suradnji s prijateljima s Akademije likovnih umjetnosti izveo je niz akcija, scensko glazbenih projekata, happeninga i performansa koji su višestruko obilježili umjetničku scenu 1980-ih godina te ujedno prethodile njegovu najvažnijem umjetničkom interesu – slikarstvu.

U umjetničkom radu Goran Fruk bavio se problematikom „razbijanja”klasičnoga okvira slike kao dominantnog medija slikarskog djelovanja. Taj čin defenestracije Sonja Briski Uzelac žanrovski je odredila kao performanse i akcije u najboljoj neodadaističkoj maniri i kao izravnu realizaciju metafore slika-prozor-svijet u kojoj se doslovno izbacuju predmeti, ljudi i poruke kroz prozor s petog kata na plohu Cvjetnog trga. Publika je te performanse doživjela i tumačila na različite načine, npr.: Studenski list 22. 5. 1986. o Defenestracijama navodi sljedeće: „Riječ je o monstruoznom happeningu pod naslovom Defenestracija, projektu straha i užasa o kojem se posljednjih dana naveliko šuškalo po gradu.“

Trideset godina nakon izvođenja prvih Defenestracija, izvedbom akcije RE/DEFENESTRACIJA hommage à Goran Fruk ponovno oživljavamo sjećanje na iznimnog umjetnika želeći naglasiti važnost njegova umjetničkog rada za grad Zagreb, u kojem je živio i stvarao, i značenje njegove umjetničke ostavštine. Izlazeći iz prostora privatnog, njegova djela ulaze u prostor javnog, dana su na uvid i gledanje publici koja na javnom prostoru trga postaje aktivni promatrač i sudionik, pogleda usmjerenog prema visokim prozorima na fasadi zgrade Goranova ateljea s kojih se spuštaju njegova djela.

Izlazeći iz prostora privatnog u prostor javnog, seleći se iz stana/ateljea u muzejsku instituciju, umjetnički radovi postaju javno dobro kao donacija umjetnika i njegove obitelji društvu.

Izvođenjem akcijeRe/Defenestracija hommage Goran Fruk, najavljujemo nadolazeću izložbu Goran Fruk – re(DE)konstrukcija slike koja će se otvoriti u Galeriji MSU-a 20. prosinca 2016.

Kustosica projekta: Martina Munivrana

Stručna suradnica: Sonja Briski Uzelac


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.