Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

MSU DAN NA DAR 7

Program u povodu našeg sedmog rođendana,
subota, 10. prosinca 2016.

Radno vrijeme izložbenih prostora muzeja od 11 do 20 sati.
Program obilježavanja MSU DANA traje od 11 do 20 sati.
Slobodan ulaz na sve programe!

11.00 Predstavljanje novog lica kafića
Razgovor s Mironom Milićem u povodu realizacije novog umjetničkog projekta u muzejskom kafiću – crno-bijelog murala na sjevernom zidu.
Miron Milić je rođen 1980. godine u Vinkovcima. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (grafika, klasa prof. Miroslava Šuteja) diplomirao je 2006. godine, a sada se bavi crtanjem autorskih radova, ilustracijom i street artom. Njegovi murali postali su prepoznatljiv dio urbanog tkiva u Zagrebu i Hrvatskoj. Član je HDLU-a i HZSU-a te art kolektiva AKC Medika iz Zagreba.
S umjetnikom razgovara Ivana Kancir, koordinatorica projekta.

11.00 Besplatno stručno vodstvo po postavu Zbirke u pokretu

11.00-20.00 "Štafelajne vježbe", prostor izložbe Sfinga velegrada, Zbirke u pokretu 2. kat
U dvorani u kojoj se održava izložba Sfinga velegrada zainteresirani posjetitelji moći će crtati ili slikati za štafelajem pred nekima od ponajboljih djela i autora hrvatskog moderniteta. Za "štafelajne vježbe" poticaj su nam bile i kopije Cézannea, Matissea i Picassa u našem Salonu de Fleurus koji priča priču o počecima moderne umjetnosti, koja je nastajala u Parizu i prvi put bila dostupna široj publici i znalcima u čuvenom Salonu de Fleurus, američke kolekcionarke i spisateljice Gertrude Stein.
Tijekom proslave 7. rođendana MSU-a, pozivamo sve zainteresirane koji su odavno željeli crtati ili slikati ispred poznatih djela u svjetskim muzejima, onako "za ozbiljno", za štafelajem, da se prijave na: https://goo.gl/forms/6XSkZ1KIEuGSMZ7q1
Koordinacija: Pedagoški odjel

11.00-16.00 Dvorana Gorgona, besplatni crtići za djecu
Profesor Baltazar, (osim od 17 do 18.30)

11.00-20.00 Arhiv i knjižnica Ivana Picelja
I ove godine predstavit ćemo dio građe iz Arhiva i knjižnice Ivana Picelja. Ta iznimno bogata i vrijedna umjetnička ostavština govori o jednom od glavnih protagonista geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj. Arhivska građa obuhvaća fotodokumentaciju, pisma i korespondenciju poslovnog i privatnog karaktera, filmove, videovrpce, digitalne zapise, plakate i mape plakata, skice i radove, čestitke, osobne predmete i dokumente Ivana Picelja. Knjižna se građa sastoji od kataloga samostalnih i grupnih izložbi, monografija, knjiga, stručnih časopisa i drugih publikacija.

11.30, 13.30, 16.00, 18.00 i 19.00 "Uvod u Martinisa"
Prostor izložbe "Data Recovery" – u desetominutnom izlaganju kustosi MSU-a upoznaju posjetitelje s osnovnim medijskim tehnikama i pristupu umjetničkom stvaralaštvu Dalibora Martinisa. Pristupačno i jednostavno provest će vas kroz nekoliko cjelina koje čine izložbu Data Recovery 1969-2077, objasniti što je postupak kojeg Martinis naziva Data Recovery, zašto koristi binarni niz, kako umjetnik doživljava muzeje, što znači biti pionir video umjetnosti ili kako doživljavamo vlastitu prolaznost.

12.00 Salon de Fleurus / Sfinga velegrada, Zbirke u pokretu 2. kat
Izlaganje Nade Beroš: "Salon de Fleurus – prvi muzej moderne umjetnosti"
Kako i zašto je nastao Salon de Fleurus i zašto ga mnogi povjesničari umjetnosti i kritičari smatraju prvim muzejom moderne umjetnosti? Kako suvremena rekonstrukcija salona slavne američke spisateljice i kolekcionarke Gertrude Stein (1874-1946) funkcionira u muzejskom okruženju Zbirki u pokretu te kakav je edukativni potencijal tog suvremenog umjetničkog projekta "radikalno anonimnog umjetnika"?

13.00 Baunet Caffe, predstavljanje ilustrirane mape "Nacrti i perspektive, 1949-50"
Ilustrirana mapa Nacrti i perspektive, 1949-50, sadrži pet projekata izložbenih paviljona za međunarodne sajmove u Beču, Stockholmu, Parizu, Hannoveru i Chicagu i tri postava izložbi u Zagrebu i Beogradu koji su nastali u od 1949. do 1950. Autori projekata bili su Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec kojima se na projektima izložbenih postava priključuju Zvonimir Radić i Đuka Kavurić.
Nacrti i perspektive izvedeni su u tehnici kolaža, a likovnom kvalitetom izdvajaju se od uobičajenih arhitektonskih projekta, te predstavljaju važan segment naše umjetničke baštine.
Sudjeluju: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Vesna Meštrić, kustosica MSU-a; Sanja Kuzmanović, dizajnerica MSU-a.

14.00-20.00 Školica – izložba "Nedjeljno slikarstvo preko Save"
"Nedjeljni slikar" naziv je koji se najčešće koristi za amatere, čije radove teško možemo zamisliti na zidovima muzejskih dvorana. Mi smo, pak, odlučili pokazati što je to nastalo na našem nedjeljnom tečaju crtanja i slikanja – ne uz Seinu, nego preko Save – te izložiti na zidovima edukacijske dvorane Školice. Želimo vas potaknuti da se zapitate o vlastitim kreativnim potencijalima i provjerite slavnu Beuysovu izjavu: "Svaki čovjek je umjetnik."
Na izložbi predstavljamo izbor radova polaznica i polaznika jednomjesečnog tečaja crtanja i slikanja pod vodstvom akademskog slikara Hrvoja Mitrova, koji se odvijao u prostorima izložbi Salon de Fleurus i Sfinga velegrada, vrhunska djela modernizma iz zbirki MSU-a.
Kustosica: Nada Beroš

15-16 Školica – radionica za cijelu obitelj "Obiteljsko razigravanje"
Kreativna radionica za cijelu obitelj „Obiteljsko razigravanje“ pruža roditeljima i djeci mogućnost zajedničke kreacije i oslobađanje od tradicionalno definiranih uloga unutar obitelji kroz dramsku igru, pričanje priča, likovni izričaj, ples i poticajnu glazbu. Ako imate djecu u dobi od 3 do 9 godina, dođite na druženje. Barem jedan roditelj treba biti na radionici s djecom. Obucite udobnu odjeću i obuću u kojoj se možete valjati po podu, skakati i plesati. Tema radionice je prijateljstvo.
Voditeljica: Svetlana Patafta, akademska glumica i dramska pedagoginja
Više o programu na: www.punakuca.hr. Ulaz na radionicu je slobodan uz obaveznu prijavu na
punakuca@punakuca.hr i na tel: 0989776178 najkasnije do petka 9. 12. 2016.

16.00 Salon de Fleurus / Sfinga velegrada, Zbirke u pokretu 2. kat
Jura Gašparac, kolekcionar i antikvar, govorit će o dijelu svoje kolekcije koja je izložena u našem Salonu des Fleurus, ali i o statusu privatnog kolekcionarstva, te o zakonodavstvu vezanom za privatne kolekcije.

17.00-18.30 Dvorana Gorgona
Predstavljanje slikovnice Zmaj Anđelko i dugački rep, kao i cijelog humanitarnog projekta "Zmaj Anđelko pomaže djeci", autora Gorana Čučkovića. Goran Čučković će nam govoriti o slikovnicama i predstaviti cijelu ideju projekta, čija je svrha stvarati i darovati slikovnice za djecu pacijente u bolnicama diljem RH, djecu slabijeg imovinskog stanja, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi.
Potom:
17.20-17.35 lutkarska predstava Zmaj Anđelko i dugački rep
17.35 -17.45 Pjesma o zmaju u izvedbi malih pjevača glazbene radionice Udruge Praktikum (voditeljica: Melita Lovričević)
17.45 -18.15 nastupa dječji zbor i ritmika Zagrebački anđeli (voditelj Vitomir Ivanjek – Vito)

Tijekom programa prikupljat ćemo donacije za novu slikovnicu Kornjačica Rita. Svaki donator dobiti će na dar slikovnicu Zmaj Anđelko i dugački rep.
Koordinacija: Daniela Bilopavlović Bedenik

17.00 Prostor izložbe "Data Recovery 1969-2077" – vodstvo umjetnika vlastitom izložbom
Dalibor Martinis vodi posjetitelje izložbom i tumači što zapravo znači njezin naziv. Kako sam kaže: "Data Recovery: to je kao kad razbiješ vazu, skupiš krhotine i ponovno ih slijepiš. Vaza je opet ovdje ali ne možeš reći da nije bila razbijena. Raspolažemo s razbijenom vazom, njenim komadićima i moj je princip rad s fragmentima kao jedinim mogućim povratom. Sve što mogu vratiti iz društvene, političke ili osobne povijesti jesu fragmenti koje mogu generirati autentičnim postupkom."
Problemska izložba Dalibora Martinisa Data Recovery, predstavlja kako njegove pionirske video radove tako i recentne multimedijske projekte i eksperimentalne filmove koji su realizirani u posljednjih deset godina. Dalibor Martinis (Zagreb 1947) jedan je od začetnika konceptualne i video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji te jedan od najuglednijih suvremenih hrvatskih umjetnika uopće. Njegov je rad predstavljen u nizu samostalnih i problemskih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
S umjetnikom razgovara Leila Topić, kustosica izložbe.

18.00 Salon de Fleurus / Sfinga velegrada, Zbirke u pokretu 2. kat
Izlaganje Leonide Kovač: "Jezični eksperiment Gertrude Stein"
Leonida Kovač govorit će o jezičnom eksperimentu Gertrude Stein kao o fenomenu koji je anticipirao mnoge danas poznate radikalne umjetničke prakse. U jednom od svojih performativnih predavanja Gertrude Stein rekla je: “Jezik kao stvarna stvar nije imitacija ni zvukova, ni boja ni emocija, on je intelektualna rekreacija i o tome nema dvojbe, i to će tako ostati dok god čovječanstvo nešto znači. Dakle, svatko se mora držati jezika, svog jezika koji postaje izgovoren i napisan i koji u sebi sadrži svu povijest svoje intelektualne rekreacije.”

18.30 Ekstenzija – predstavljanje Kluba mladih MSU-a
Članovi Kluba mladih MSU-a (KMMSU) pozivaju vas na druženje uz posebno osmišljene društvene igre, te mnoštvo raznolike literature iz naše MSU mini knjižnice koja funkcionira na načelu "uzmi i/ili ostavi". Upoznajte mlade entuzijaste KMMSU-a, zaigrajte vaše i naše omiljene igre i sudjelujte u razmjeni knjiga. Ukoliko doma imate koju knjigu viška, donirajte ju našoj MSU mini knjižnici, te zauzvrat uzmite s polica knjigu koja vam najviše potakne znatiželju!
KMMSU nastao je u travnju 2016. kao rezultat suradnje na europskom projektu "Translocal: Museum as Toolbox". Članovi Kluba trenutno marljivo rade na organizaciji izložbe u sklopu projekta koja će se održati u MSU galeriji od 14. 1. do 14. 2. 2017.

19.00 Predvorje – svečano otvorenje izložbe "Performing the exhibition"

Ivana Moudova Umjetnik će na otvorenju predstaviti nove radove, među kojima su i oni koji su nastali za vrijeme njegova boravka na rezidenciji u Zagrebu, a bit će izloženi na raznim mjestima u Muzeju. Publika će imati prigodu probati i posebno vino koje je za otvorenja svojih izložbi proizveo sam umjetnik. Otvorenje će biti na engleskom jeziku.
Ivan Moudov (1975) jedan je od najznačajnijih bugarskih umjetnika mlađe generacije. Izlagao je na niz samostalnih i grupnih izložbi i manifestacija među kojima su Manifesta 4 u Frankfurtu, 52. bijenale u Veneciji i 1. bijenale u Moskvi. Izložba će se moći pogledati do 15. 1. 2016.
Kustosica: Radmila Iva Janković, ko-kustosice: Marta Kiš i Karla Pudar

19.45 Predvorje – Zbor "DomaćiGosti" – pjevanjem protiv predrasuda
Izbjeglice, stranci i domaći okupili su se oko inicijative da se pjevanjem i druženjem ostvari bolja integracija izbjeglica u hrvatsko društvo te da se osnaži interkulturalna razmjena i borba protiv predrasuda. Izvedbom glazbe iz zemalja iz kojih potječu članovi zbora, međusobno upoznaju jezik i kulturu, pa se tako postupno i integriraju u zajednicu. Zbor će izvesti tri pjesme: Ghezeele, Ghezeele (Oj, ruse kose curo imaš); Sareri hovin mernem, jemenska narodna pjesma; Gi hagat tet has, sirijska popularna suvremena pjesma
Zbor prvi puta javno nastupa, te najavljuje buduću suradnju s MSU-om koja će započeti 2017.
Inicijator pokretanja zbora "DomaćiGosti" je Centar za mirovne studije.
Zborovođa: Jovana Lukić, etnomuzikolog
Koordinacija: Nataša Ivančević

20.00 Dvorana Gorgona, projekcija filma: Radovan Ivšić – Nepokorena šuma, 50'
Godine 1954. Radovan Ivšić se u trideset i trećoj godini života povlači u šumu, u lugarsku kućicu na Sljemenu, iznad Zagreba. Pjesnik i dramski pisac, razočaran poslijeratnim društvenim i političkim okružjem te obilježen nerazumijevanjem onoga što je radio, u samoći prevodi francuske klasike. Ubrzo zatim odlazi u Pariz, gdje upoznaje Andréa Bretona te sudjeluje u nadrealističkom pokretu, surađujući i družeći se s nadrealistima. Izdavač Gallimard objavljuje mu tri knjige: poeziju, dramske tekstove i kritičke osvrte. Umro je 2009, u Parizu, u 88 godini. Biografski film o Radovanu Ivšiću nastao je u suradnji dokumentarnog odjela HRT-a s Muzejom suvremene umjetnosti te je između ostalog sniman i tijekom velike izložbe posvećene tom autoru, "Nepokorena šuma", održane u jesen prošle godine u MSU.
redateljica i urednica: Ana Marija Habjan; snimatelji: Mario Britvić i Siniša Galar; montažerka: Iva Blašković; producentica: Sunčana Hrvatin Kunić


11.00-20.00 MSU restoran Zelena avenija

Kušanje slastica iz kuharice Alice B. Toklas, tajnice i partnerice Gertrude Stein, američke spisateljice, feministkinje i kolekcionarke. Toklas je 1954. objavila The Alice B. Toklas Cookbook, knjigu u kojoj sabire svoja sjećanja na život s Gertrude i recepte koje je sama pripremala za goste njihova salona. Najpoznatiji i već kultni recept je onaj za kekse s hašišom. Nadahnuti čuvenim kolačima gđe Toklas, ekipa iz Zelene avenije posebno će za naš rođendan pripremiti tortice sa sjemenkama konoplje.

Vi i vaša beba dobrodošli ste u naš Muzej!
Za roditelje s malenom dječicom uredili smo prostoriju u kojoj možete u privatnosti obaviti njegu bebe, a potom ugodno i bezbrižno razgledavati naše izložbe i sudjelovati u događanjima.

MSU dućan
Uz rođendan u našem će MSU shopu biti prigodnih popusta. Usto, možete pronaći originalne blagdanske darove iz raznih dizajnerskih i umjetničkih radionica, te mnoštvo umjetničkih suvenira i sitnica koje život znače.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.