Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kino umjetnika: NIKA RADIĆ: Poruka

Dvorana Gorgona, četvrtak, 8. 12. u 19 sati

Posljednje Kino umjetnika u 2016. godini u Dvoranu Gorgona donosi izbor iz recentne video produkcije Nike Radić.
Komunikaciju, interpretaciju, razmjenu, dijalog i recepciju, Nika Radić ističe kao važne elemente svog rada, a nestalan, promjenjiv i fluidan suodnos promatrača i djela jedna je od njezinih dominantnih umjetničkih preokupacija.
U središtu događanja je premijerno prikazivanje filma Poruka (u produkciji Kreativnog sindikata), a nastavlja se predstavljanjem istoimene publikacije, uz razgovor s umjetnicom i nekim od protagonista knjige i filma.
Projekt Poruka rezultat je kontinuiranog višegodišnjeg interesa umjetnice, i realiziran je kao serija izložbi, te knjiga i film koji dokumentiraju razvoj umjetničkog djela i transformacije umjetničkog procesa.
Audiovizualni rad Poruka žanrovski možemo odrediti kao eksperimentalno- dokumentarni video/film, a u njemu umjetnica bilježi i prati razvoj umjetničke instalacije na kojoj radi.
U središtu Poruke su različite pozicije koje oblikuju transformacije umjetničkog djela i situacije koje se izmjenjuju uz participaciju, interakciju i interpretaciju sudionika (pozvanih umjetnika i stručnjaka iz područja suvremene umjetnosti). U tom smislu Poruka Nike Radić “koristi vlastitu recepciju kao konstitutivni dio rada” – ističe autorica.
Apstraktna konstrukcija na tragu modernističke paradigme čini središte interesa oko kojeg se formiraju umjetnička istraživanja i predstavlja mjesto otvoreno za upisivanje različitih interpretacija, autorefleksivno se odnoseći prema mogućim kontekstima iz kojih je umjetničko djelo proizašlo.
Formalno, Poruka se razvija nizom statičnih i pokretnih slika, videa i fotografskih snimaka povezanih stop-motion animacijom, kojima umjetnica dokumentira promjene na instalaciji, dok metodom intervjua bilježi diskurs koji se oko nje razvija. Njezini su sugovornici različiti stručnjaci iz područja umjetnosti i protagonisti onoga što nazivamo sustavom umjetnosti – kritičari, povjesničari umjetnosti, kustosi, umjetnici. Na sličan način razvija se i istoimena knjiga, strukturirana od slijeda foto-dokumentacije i teksta, koja je istovremeno flip book i čitanka koja okuplja tekstove protagonista.
U Poruci sudjeluju: Annie Davey, Branka Benčić, Kathy Rae Huffman, Yuri Leiderman, Sandra Križić Roban, Martina Mezak, Nina Kurtela, Miško Šuvaković, Marjetica Potrč i dr.

Da bi ispitali koje su poruke radova Nike Radić i pozicije iz kojih promatra institucije umjetnosti, konvencije ili recepciju umjetničkog djela – film Poruka kontekstualizira se u okviru Nikine video produkcije, a program će uključiti radove Vernissage i The End.
Branka Benčić


PROGRAM:
Vernissage (2012), 3:30 min
Poruka (2016), 15 min
Whodunnit (2012), 9:15 min
The End (2012), 3:31 min

U razgovoru nakon projekcije sudjeluju: Nika Radić, Sandra Križić Roban i Branka Benčić.

Nika Radić rođena je u Zagrebu 1968. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Beču. U svojim video radovima, instalacijama i fotografijama bavi se komunikacijom i načinima na koji umjetnost može dokumentirati stvarnost. Bira pojedinačne trenutke koje svatko može doživjeti na sličan način, ali je zanimaju kako te situacije različiti ljudi interpretiraju svatko na svoj način. Također je i pisala o toj temi i objavljivala tekstove u knjigama i časopisima. Izlagala je na mnoštvu izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

_

KINO UMJETNIKA programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.
U programu Kino umjetnika dosad su realizirane projekcije radova umjetnika: Ursula Mayer, Shaun Gladwell, Gordon Matta Clark, Jasmina Cibic, Pilvi Takala, Damir Očko, Ibro Hasanović, Zlatko Kopljar, Marko Lulić, te programi Distorted Mirror (Lisl Ponger, Peter Kubelka, Peter Tscherkasky, Mathias Muller, Siegfried A. Fruhauf), Video televizija Anticipacija, Share - Too much history, Difference Screen i dr.

Kustosica: Branka Benčić
Voditelj projekta: Tihomir Milovac, muzejski savjetnik MSU-a

Više informacija potražite na: www.msu.hr
nikaradic.com


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.