Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Ivan Moudov: Performing an Exhibition

Predvorje MSU-a, 10. 12. 2016. u 19 sati

U okviru obilježavanja 7. rođendana MSU u novoj zgradi, održat će se svečano otvorenje izložbe Ivana Moudova: "Performing an Exhibition" na kojemu će biti predstavljeni novi radovi umjetnika među kojima su i oni koji su nastali za vrijeme njegova rezidencijalnog boravka u Zagrebu, a bit će izloženi na raznim mjestima u muzeju.

Ivan Moudov (1975, Sofija) diplomirao je zidno slikarstvo 2002. na Akademiji likovnih umjetnosti u Sofiji. Prema sredini koja se, njegujući tradicionalni pristup umjetnosti, sporo otvara strategijama suvremene umjetnosti, Ivan Moudov već je svojim prvim izložbama za vrijeme studija pokazao odlučan otklon. Mnoga njegova djela u kojima duhovito razotkriva apsurd svakodnevice, najbliža su strategijama umjetnika iz pokreta Fluxus. Naizgled jednostavni postupci uvijek su višeznačni i na neki spontan i zaigran način razotkrivaju i, dakako, kritiziraju umjetničke sustave pa i širi društveno-politički kontekst. Nepredvidljiv i subverzivan (premda uvijek na suptilan način), Ivan Moudov s lakoćom se prebacuje iz uloge u ulogu: kradljivac umjetnina, direktor nepostojećeg muzeja, kolekcionar, galerist, policajac, proizvođač vina, perač prozora…

Vrijeme provedeno na rezidenciji u Muzeju suvremene umjetnosti za umjetnika je, sudeći po količini novih ideja za radove, bilo prilično stimulativno. Odluku o tome što će biti izloženo Moudov je prepustio dvjema kustosicama iz drugih institucija. Marta Kiš i Karla Pudar uz recentna djela, odabrale su i nekoliko njegovih ranijih radova koji će se također biti izloženi u stalnom postavu muzeja (Zbirke u pokretu) ali i u javnom prostoru oko muzeja.

Među 12 odabranih djela je "Untitled" (Placebo), zapravo rad slavnog američkog umjetnika Felixa Gonzaleza-Torresa kojega je Moudov iz dana u dan polagano prisvajao iz MoMe u New Yorku. Na izložbi će biti izložena i foto-dokumentacija "prirodne" destrukcije monumentalnog postamenta bez spomenika koji se već više od stotinu godina nalazi na ulazu u Sofiju. Od mnogobrojnih radova koji su nastali za rezidencijalnog boravka u MSU izdvajamo: sliku s motivom lozinke za besplatni internet u muzeju, automat za fotografiranje namijenjen samo muškarcima, postavljen uz rad umjetnika iz pokreta Fluxus Bena Pattersona "Mine is bigger than yours", te veliki bijeli izložbeni zid koji će ostati dobro očuvan jer u njega ne može zabiti čavao.

Vino i voda koji će publici biti ponuđeni tijekom otvorenja, također su umjetnički radovi iz ciklusa "Wine for openings" i "Tap water".

Nastavlja se…
Kustosica: Radmila Iva Janković, ko-kustosice: Marta Kiš i Karla Pudar
Vizualni identitet izložbe: Sanja Kuzmanović


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.