Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

NATJEČAJ ZA HT NAGRADU ZA HRVATSKU SUVREMENU UMJETNOST

Prijave: 5. 12. 2016. – 5. 1. 2017

U suradnji s Hrvatskim Telekomom, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb objavljuje jubilarni 10. natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost. Natječaj je poziv za umjetnike koji se bave multimedijskom proizvodnjom slike i zvuka, novim tehnologijama komunikacije te područjem presijecanja umjetnosti i tehnologije. Isto tako, pozivaju se i umjetnici koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja ili pak oni čija djela nastaju sintezom različitih izričaja i tehnika.

Natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost otvoren je do 5. siječnja 2017. Umjetnici na natječaj prijavljuju samo jedan rad, i to isključivo putem e-prijavnice.

Uvjete natječaja i link na e-prijavnicu možete pronaći na web stranici: artt.hr.

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Održavana je na nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu: Dom HDLU, Zagrebački velesajam (Paviljon 19) te, susljedno od 2010. u novootvorenoj zgradi MSU-a. Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Tijekom proteklog desetljeća na natječaj je prijavljivano više od 2000 radova, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, koje je ove godine u sastavu: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Nataša Ivančević, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela Zbirki MSU-a, Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Rainald Schumacher, kustos, direktor Office for Art (Berlin), Ivan Posavec, umjetnik. Kao i svake godine, stručno povjerenstvo dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad. Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autora, koji dobiju 7 tisuća kuna za produkciju radova.

Biografije članova međunarodnog stručnog žirija možete pročitati ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.