Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Projekcija filma: “Radovan Ivšić – Nepokorena šuma”

Dvorana Gorgona, subota, 10. 12. 2016. u 20 sati

Pozivamo vas na premijernu projekciju biografskog filma „Radovan Ivšić – Nepokorena šuma“, u subotu, 10. prosinca 2016. u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Radovan Ivšić veliki je hrvatski nadrealistički pjesnik i dramski pisac te jedan od najvažnijih osoba koje povezuju hrvatsku i francusku kulturu. Godine 1954. Ivšić se u trideset i trećoj godini života povlači u šumu, u lugarsku kućicu na Sljemenu, iznad Zagreba. Razočaran poslijeratnim društvenim i političkim okružjem te obilježen nerazumijevanjem onoga što je radio, u samoći prevodi francuske klasike. Ubrzo zatim odlazi u Pariz, gdje upoznaje Andréa Bretona te sudjeluje u nadrealističkom pokretu, surađujući i družeći se s nadrealistima. Izdavač Gallimard objavljuje mu tri knjige: poeziju, dramske tekstove i kritičke osvrte. Umro je 2009, u Parizu, u 88 godini. Biografski film o Radovanu Ivšiću, sniman u Zagrebu, na Sljemenu i u Parizu, nastao je u suradnji dokumentarnog odjela HRT-a s Muzejom suvremene umjetnosti te je između ostalog sniman i tijekom velike izložbe posvećene Radovanu Ivšiću, "Nepokorena šuma", kustosica Annie LeBrun i Snježane Pintarić, održane u jesen prošle godine u MSU.

trajanje: 50'

redateljica i urednica: Ana Marija Habjan

snimatelji: Mario Britvić i Siniša Galar

montažerka: Iva Blašković

producentica: Sunčana Hrvatin Kunić

U filmu sudjeluju:

Ettienne Alan Hubert, Božo Kovačević, Seadeta Midžić, Snježana Pintarić, Olivier Neveux, Annie Le Brun, Matthieu de Boisséson, Jacques Bioulés, Alain Joubert, Antoine Gallimard, Zvonimir Mrkonjić i Mladen Machiedo


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.