Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

ŠKART: Re-konstrukcija slike

Zbirke u pokretu, 3. kat, četvrtak, 15.12. 2016. u 17 sati

Intervencija grupe Škart „Re-konstrukcija slike“

Edukativna točka, 3. kat, 15. 12. 2016. - 11. 1. 2017.

U listopadu je kolektiv ŠKART (Dragan Protić i Đorđe Balmazović) u sklopu projekta Izvedba muzeja / Performing the museum održao radionicu u Domu umirovljenika sv. Ana u Novom Zagrebu, u neposrednoj blizini Muzeja suvremene umjetnosti. Tema radionice bilo je pomno čitanje slika, ali i njihova re-konstrukcija, odnosno uprizorenje utemeljeno na analizi djela u koju su polaznice i polaznici radionice unijeli svoj doživljaj i interpretaciju. Na prijedlog Nade Beroš, voditeljice Pedagoškog odjela, radionica se bavila opusom samoukog slikara Karla Sirovya, a odabrana djela, Audijencija i Dvije figure s klupe, bila su nakratko bila posuđena Domu umirovljenika.

Razgovarajući i analizirajući djela iz muzejskog fundusa, polaznice i polaznici predložili su svoje interpretacije, koje su nerijetko izlazile izvan alegorijskog karaktera samih slika, i odnosile se i na neka politička pitanja današnjeg vremena. Na temelju interpretacija i zamišljene radnje, izvedene su malene kartonske diorame, nalik lutkarskom kazalištu. U diorame su, u stripovskoj maniri, uključeni i zamišljeni dijalozi među likovima na slici. Za izvedbu diorama korišteni su jeftini, ponekad i odbačeni, lako dostupni materijali.

Za vrijeme otvorenja izložbe, od 17 sati, sudionice i sudionici radionice, Cecilija Lovrenčić, Jozefina Mešić, Ružica Kanđera, Dobrila Đaković, Marija Katalenić, Danica Vanječek, Stefanija Sodić, Anka Branišelj, Josip Križmanić, Franjo Drobnjak, Barbara Lovrenčić i Cecilija Novosel podijelit će svoja tumačenja slika s publikom, uz nastup iznenađenja.

Kolektiv ŠKART osnovala su dva studenta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu 1990. godine. U vlastitom radu, koji uglavnom na neočekivane načine povezuje poeziju, dizajn (i vizualne umjetnosti) s „arhitekturom ljudskih odnosa“, odnosno načinima suradnje i komunikacije među ljudima, ŠKART kroz niz radioničkih formata razvija poseban odnos s publikom. Za vrijeme rezidencijalnog boravka u Koruškoj galeriji likovnih umjetnosti 2015. godine osmislili su radionicu koja se temelji na stvaranju privremenih i nerijetko neočekivanih, ali uvijek ravnopravnih odnosa između građana starije životne dobi i svijeta i institucija umjetnosti. Tu su metodu prilagodili kontekstu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i korisnicima Doma za starije osobe sveta Ana.

Kustosica: Jasna Jakšić

Asistentica: Ana Bedenko

Asistentica u pedagoškom odjelu: Hana Librenjak

Koordinacija: Bella Rupena

Zahvale: Luca Slišković, Lahorka Kostelić, Studio Bilić Mueller.

Radionica je realizirana u sklopu projekta Performing the Musem, kojeg je sufinancirala Europska komisija.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.