Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Iz arhiva arhitekta: Moj misaoni prostor

Zbirka Richter, do 20. 1. 2017.

Izložba Iz arhiva arhitekta: Moj misaoni prostor temelji se na neobjavljenoj knjizi Vjenceslava Richtera Moj misaoni prostor - nacrt programa sistemske knjige iz 1998. godine, kojom autor prikazuje ključna područja svoga stvaralaštva opisujući istraživačke procese, metode rada i okolnosti u kojima su pojedini umjetnički radovi i arhitektonski projekti realizirani. Unutar širokog područja Richterovih istraživanja, izložbom je stavljen naglasak na stvaralački proces u kojem sistem i program čine osnovu njegova promišljanja, obrazlažući ga u glavnom poglavlju knjige pod nazivom „Likovni sistemi“, u kojem objedinjuje umjetničke cikluse, te arhitektonske i urbanističke projekte.

Na izložbenim panoima, napravljenim šezdesetih i sedamdesetih godina 20. st. i radova iz Zbirke Richter prikazani su najvažniji projekti koji svojom kvalitetom svjedoče o Richterovom impresivnom opusu.

Knjiga Moj misaoni prostor - nacrt programa sistemske knjige, riječima Richtera je „sistemska knjiga koja se sastoji iz niza svezaka“, od kojih su do sada objavljena dva, Izazov naslijeđu: opća metoda diobe kutova i nova dioba kruga, 1996. i Gravitacijski crtež, 2001. godine. Prema autorovim bilješkama sasvim sigurno ovom nizu možemo priključiti Sinturbanizam (1964) i Systemic Graphics(1974), a arhivska građa ukazuje da su u pripremi bile još dvije publikacije Prostorna slika i EXAT 51. Daljnja istraživanja arhiva bit će usmjerena na moguću rekonstrukciju tih publikacija.

Uz izložbu bit će objavljena knjiga Moj misaoni prostor - nacrt programa sistemske knjige, u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti.

Izložba Iz arhiva arhitekta: Moj misaoni prostor nastavak je tematskog predstavljanja arhivske građe iz Arhiva Vjenceslava Richtera koju je Nada Kareš Richter 2007. godine poklonila Zbirci Richter i Muzeju suvremene umjetnosti. Ujedno, to je jedna u nizu izložbi kojom ćemo obilježiti stotu godišnjicu rođenja Vjenceslava Richtera, a u listopadu 2017. bit će u MSU prva velika retrospektiva njegovih radova.

Kustosica izložbe: Vesna Meštrić

Izložba je otvorena do 20. 1. 2017.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.