Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Odabrani pozvani umjetnici za 10. izložbu HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Održavana je na nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu: Dom HDLU, Zagrebački velesajam (Paviljon 19) te, potom od 2010. u novootvorenoj zgradi MSU-a. Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima. Tijekom proteklog desetljeća na natječaj je prijavljeno više od 2000 radova, te su svake godine dodjeljivane tri otkupne i jedna nagrada publike. Otkupljeni radovi čine zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni dio fundusa Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Radove ocjenjuje i odabire međunarodno stručno povjerenstvo, koje je ove godine u sastavu: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Nataša Ivančević, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela Zbirki MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu; Rainald Schumacher, kustos, direktor Office for Art (Berlin); Ivan Posavec, fotograf. Kao i svake godine, stručno povjerenstvo dodjeljuje tri otkupne nagrade: prvu nagradu u iznosu od 75 tisuća kuna, drugu nagradu u iznosu od 45 tisuća kuna i treću nagradu u iznosu od 40 tisuća kuna. Nagrada publike u iznosu od 10 tisuća kuna isplaćuje se umjetniku čiji rad osvoji najviše glasova publike koje prebrojava posebno povjerenstvo po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao poticaj za daljnji rad. Svake godine međunarodno stručno povjerenstvo poziva izravno na izlaganje tri autora, a ove godine to su: Duje Jurić, Igor Ruf i Davor Sanvincenti.

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama. Diplomirao je 1981. godine u klasi prof. Vasilija Jordana na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Suradnik je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1982-1985. godine. U razdoblju 1984-1999. djeluje kao slobodni umjetnik, potom 1999-2000. radi u Muzeju suvremene umjetnosti, a od tada do danas kao docent, a potom izvanredni i redovni profesor crtanja i slikanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U više od trideset godina umjetničke prakse Jurić je izlagao na osamdeset samostalnih i sudjelovao u više od stotinu i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je bio autor brojnih akcija i sudjelovao u nizu umjetničkih projekata, među kojima valja spomenuti njegove recentnije realizirane radove, ambijente (svjetlosne instalacije) kao i prije, scenografsko-slikarske radove u okviru projekata „Kugla glumišta“ (1986-88).

Jurić je za svoj umjetnički rad dobio više nagrada: Nagrada Miroslav Šutej / Splitgrafic 2013 / Međunarodni grafički bijenale, Nagrada Josip Račić za 2010. godinu, Nagrada Vladimir Nazor za 2002. godinu, Nagrada HDLU-a za najbolju izložbu u 2002. godini, 1. otkupna nagrada - Zavičajni muzej Rovinj, Likovna kolonija Rovinj (2001), Nagrada Art tresora Dubravko Gjivan na 22. salonu mladih, Zagreb (1990), Nagrada 15. biennala mladih, Rijeka (1989), Nagrada 17. salona mladih, Zagreb (1986), Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a, Zagreb (1985).

Igor Ruf rođen je 1984. godine u Virovitici. Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko samostalnih te dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 2012. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Između ostalih, dobitnik je Nagrade Radoslav Putar za najboljeg umjetnika do 35 godina starosti (2014), Priznanja 24. slavonskog biennala (2014), Nagrade 31. salona mladih (2012), Velike nagrada XI. trijenala hrvatskog kiparstva (2012) te Nagrade za najbolji diplomski rad Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Odsjeka kiparstvo (2010). Živi i radi u Zagrebu.

Davor Sanvincenti multimedijalni je umjetnikrođen 1979. godine u Kopru. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek za psihologiju; Europskom institutu za dizajn u Milanu, smjer interakcije na odsjeku vizualnih medija; Umjetničkoj akademiji Brera u Milanu, odsjek za multimediju i elektro akustičnom informatičkom centru "Argon" u Milanu, oblikovanje zvuka i medijalno programiranje umjetničkih akcija.Intenzivno se bavi područjem fenomenologije audiovizualnog i antropologijom vizualne kulture, fokusirajući se na propitivanje različitih stanja i oblika ljudskih osjeta i percepcija. Njegovo se umjetničko djelovanje grana u razne medije: film i video, fotografiju, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualne performanse. U radovima se bavi konceptom iluzije, istražujući moguće granice percepcije te konstrukcije iskustva.
Dobitnik je nekoliko nagrada, uz ostalo Nagrade Radoslav Putar za najboljeg umjetnika do 35 godina (2010), te treće nagrade T-HT@MSU izložbe (2008). Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima.

Natječaj za dodjelu HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost otvoren je od 5. prosinca 2016. do 5. siječnja 2017. godine. Uvjete natječaja i link na e-prijavnicu možete pronaći na web stranici: artt.hr.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.