Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

O nastanku i važnosti Salona de Fleurus

slobodna srijeda, 4. 1. 2017. u 16 sati

Zbirke u pokretu, 2. kat

Domaćica Salona, Katarina Puljko, provest će vas kroz povijest nastanka tog važnog povijesnog fenomena.

Kako i zašto je nastao Salon de Fleurus i zašto ga mnogi povjesničari umjetnosti i kritičari smatraju prvim muzejom moderne umjetnosti? Kako suvremena rekonstrukcija salona slavne američke spisateljice i kolekcionarke Gertrude Stein (1874-1946) funkcionira u muzejskom okruženju „Zbirki u pokretu“ te kakav je edukativni potencijal tog suvremenog umjetničkog projekta „radikalno anonimnog umjetnika“?

Dvije se priče snažno isprepliću, ona povijesnog Salona de Fleurus na pariškoj Rive Gauche (1903-1934) u Ulici Fleurus 27 i ona, suvremene rekonstrukcije tog Salona, koji se nalazio u New Yorku u Sohou u Ulici Spring 41 (1992-2014). Od 2015. Salon de Fleurus poprima nomadski karakter, putuje svijetom kao projekt newyorškog Independent Curators International (ICI) i zaustavlja se na određenim muzejskim i galerijskim adresama.

Saznat ćemo, među ostalim, zašto su u priči o Salonu na početku upravo Cézanne, Matisse i Picasso, čije se suvremene kopije nalaze u MSU, zajedno s brojnim originalnim predmetima i namještajem s početka dvadesetog stoljeća iz naše sredine.

U Salonu de Fleurus prvi se put dogodilo da su slike Cézannea, Matissea i Picassa bile istodobno izložene na istom mjestu. Tri desetljeća poslije, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku, izložbom Kubizam i apstraktna umjetnost, ustanovljuje narativ za svoj stalni postav, koji započinje Cézanneom i postimpresionistima, a grana se u dva smjera - jedan ide prema Matisseu i fovizmu, a drugi prema Picassu i kubizmu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.