Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Premijerne projekcije filmova Dalibora Martinisa

Dvorana Gorgona, utorak, 10.01.2017. u 19 sati

U sklopu izložbe Dalibora Martinisa Data Recovery 1969- 2077 Muzej suvremene umjetnosti premijerno predstavlja projekcije recentnih filmova Dalibora Martinisa, u utorak, 10. siječnja, u dvorani Gorgona MSU-a, u 19 sati. Ulaz je slobodan.
Program:
U ime naroda/We The People
Crno-bijeli film, 18 min. 2013, produkcija Omnimedia*
Odessa/Stairs/1925/2014
Crno-bijeli film, 6'30 min, 2014, produkcija Omnimedia*
Proba vijesti 4. 5. 1980. (Umro je Tito)
film, boja, 11 min., 2016. produkcija HRT i Omnimedia
(*uz financijsku podršku HAVC-a)


U IME NARODA
U ime naroda je neka vrsta metapolitičke kontemplacije (uz korištenje fragmenata iz poznatih filmova i tekstova Guya Deborda) na temu prirode i “društvenog” položaja masa individua bez individualnosti koja okružuje filmske junake, jedine kojima je dozvoljeno da osjećaju, pate ili uživaju u životnoj drami na filmu.
Film propituje značenje i svrhu takvog “filmskog naroda”. Istovremeno vidljivi i nevidljivi oni su otuđeni od naracije i žive u njoj kratko poput vinske mušice. Naseljavaju li ulice, vlakove i autobuse, restorane i plesne dvorane samo zato da bi se filmski likovi osjećali “stvarno”? Kako bi izgledala filmska stvarnost kad bi likovi bili izbrisani, a ovaj “narod” postao njen jedini stanovnik?
I što ako bi ovi desubjektivizirani subjekti bili resubjektivizirani? Ili, upitajmo se, parafrazirajući Žižeka, mogu li isključeni, oni bez određenog mjesta u društvenom poretku sebe nametnuti kao predstavnike cjeline društva?
U ime naroda je prikazan u službenom programu Međunarodnog festivala kratkog filma u Oberhausenu 2015.
D. M.

ODESSA/STAIRS/1925/2014
Kadrovima iz slavne scene (Stube Odese) iz nijemog filma „Krstarica Potemkin“ sovjetskog redatelja Sergeja Ajzenštajna iz 1925. godine dodan je zvuk preuzet iz video snimki koje su sudionici događaja u Odesi, u travnju 2014, dijelili preko YouTubea. Zvuk dokumentira stvarne događaje, a slika je projicirana na stvarno stubište.
D. M.
Odessa/Stairs/1925/2014 je prikazan u službenim programima festivala kratkog filma u Seattleu, Beču, Mumbaiu, Athensu i Nici. Na festivalu u Bogoti dobio je nagradu za najbolji eksperimentalni film.

PROBA TV VIJESTI 04. 05. 1980. (UMRO JE TITO)
Titova smrt 1980. godine paralizirala je tadašnju Jugoslaviju. Iako je razvoj njegove bolesti naznačivao takav ishod, ni javnost ni mediji nisu bili sigurni kako oblikovati vijest o njegovoj smrt. Vijest je, kao i njena objava, kratka i ne poziva se na uobičajeni bolnički izvor već na Centralni komitet SKJ kao da je konstatiranje smrti u sferi politike, a ne medicine.
TV performance Proba TV vijesti 04. 05. 1980. temelji se na događaju-snimanju čitanja-izgovaranja vijesti o Titovoj smrti u studijima tadašnjih TV Zagreb i TV Beograd. 35 godina kasnije „spiker“ Dalibor Martinis produžuje ju u nedogled postupkom umnažanja i rekombiniranja teksta proizvodeći tako jezik koji, kroz razbijanje očitih semantičkih veza i preferiranje formalnih rasporeda u odnosu na one sintaktičke (iz originalnog teksta), gubi svoju prvotnu temporalnost i usmjerenje ka značenju i poprima karakteristike invokacije.
Film PROBA VIJESTI 04.05.1980. bit će uskoro prikazan na HRT3
D. M.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.