Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predavanje: Mrđan Bajić „Odande dovde: Projekt Kalemegdanskog mosta“

Dvorana Školica, MSU, četvrtak, 19.1.2017. u 18 sati

Akademija likovnih umjetnosti i Muzej suvremene umjetnosti pozivaju vas na predavanje Mrđana Bajića „Odande dovde: Projekt Kalemegdanskog mosta” u četvrtak, 19.1.2017. u 18 sati u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.

U Beogradu je upravo započela realizacija skulptorsko-arhitektonskog projekta mosta - pješačke pasarele koja povezuje Kalemegdan s obalom rijeke Save. Tijekom zadnjih deset godina projekt su koncipirala i razvila dvojica kipara iznimne međunarodne reputacije: Mrđan Bajić profesor na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti i Richard Deacon, dobitnik Turnerove nagrade (1987). Pasarela prelazi preko dijelova Beogradske tvrđave uništenih tijekom dva svjetska rata na kojima se danas nalaze prometnice koje su dokinule nekadašnji kontakt tvrđave s rijekom. Prepoznavši da bi izgradnja Kalemegdanskog mosta - pješačke pasarele ponovo povezala jezgru tvrđave s obalom rijeke, Mrđan Bajić i Richard Deacon delikatnom su gestom kreirali prostor dijaloga između kulturne baštine i suvremene umjetnosti. Njihov projekt na potpuno neagresivan način preko Kalemegdana povezuje glavnu beogradsku pješačku zonu, Knez Mihajlovu ulicu, sa šetalištima duž Save i Dunava. Mrđan Bajić govorit će o tijeku umjetničkih istraživanja i o etapama razvoja projekta, a Richard Deacon razgovarat će s publikom posredstvom video linka.

Mrđan Bajić u svojim se instalacijama, crtežima i asamblažima referira na bližu povijest naših prostora, rekonstruira ju koristeći simbole nekadašnjeg gospodarskog razvoja i ekonomskog blagostanja. Svojim djelima istražuje značenjske i emotivne vrijednosti različitih kiparskih materijala i tehnika, traži nove interpretacije prostora, dekonstruira pojmove, spaja figurativno s apstraktnim, lirsko s konstruktivističkim. Bavi se temama nacionalne i ekonomske tranzicije, globalizacije, radništva, a gradbene elemente instalacija mijenja s obzirom na društveno, političko i ekonomsko okruženje kojim se bavi. Priređena mu je samostalna izložba u MSU 1989. godine, a 2015. je na južnom platou Muzeja izložio instalaciju „Radnička klasa ide u raj“.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.