Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Program za Noć muzeja 2017.

Muzej je u Noći muzeja otvoren od 18.00 do 01.00 sati, a ulaz na izložbe i sve programe je besplatan.

U skladu s temom dvanaeste Noći muzeja Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, ove godine osmislili smo bogat, raznolik i jedinstven glazbeni program. Od jazza preko suvremene klasične glazbe skladane za harmoniku do predstavljanja video instalacije koja je nadahnuće pronašla u zabranjivanoj baletnoj skladbi velikog mađarskog skladatelja Bele Bartóka i jednom nerealiziranom djelu Vjenceslava Richtera, posjetitelje ove godine u Muzeju suvremene umjetnosti očekuje doista neobičan glazbeni spoj. Bit će tu i zanimljivih nastupa zborova često zanemarenih skupina poput zbora umirovljenika, pa zbora koji okuplja izbjeglice, strance i domaće koji pak zajedničkim pjevanjem i druženjem vode borbu protiv predrasuda i konzervativizma, baš kao i prvi hrvatski lezbijsko-feministički Le Zbor, koji će u Noći muzeja izvesti obrade hrvatskih budnica, partizanske pjesme te popularnu pjesmu Marka Perkovića Thompsona „Lijepa li si“.

U Noći muzeja otvorit ćemo i dvije izložbe: u Zbirci Richter izložbu Marka Tadića, umjetnika koji ove godine predstavlja Hrvatsku na bijenalu u Veneciji, a u stalnom postavu izložbu Rudolfa Sikore i Júliusa Kollera, dvojice intrigantnih protagonista istočnoeuropske neoavangardne scene.

PROGRAM:

17:00 – 19:00
Ekstenzija
Radionica "Knjiga kao umjetnost" - Klub mladih MSU-a istraživat će mogućnosti oblikovanja umjetničkog djela konkretiziranog u formi knjige kao medija i objekta.

18:00 – 19:00
Zbirke u pokretu, 1. kat
Predstavljanje projekta COURAGE: Kulturna opozicija – razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama - predstavljanje projekta COURAGE Hrvatskog instituta za povijest i baštinske uloge MSU-a u stvaranju i očuvanju hrvatske, ali i svjetske (neo)avangardne umjetnosti kroz tri kraća izlaganja: dr. sc. Josipa Mihaljevića, dr. sc. Alberta Binga i Tihomira Milovca, muzejskog savjetnika.

18:00 – 18:15
Zbirke u pokretu, 2. kat
Predstavljanje video instalacije Jasmine Cibic "Nada, Čin 1", 2016. - Čudesni mandarin Bele Bartoka okosnica je rada slovenske umjetnice koja nerealizirano arhitektonsko rješenje Vjenceslava Richtera transformira u muzički instrument. U jednokanalnoj videoinstalaciji arhitektura dobiva novu funkciju - postaje instrument koji violinistica Dejana Sekulić ugađa na notni zapis.
O djelu govori: Vesna Meštrić, viša kustosica i voditeljica Zbirke Richter.

18:00 -19:00
Zbirke u pokretu, 3. kat
Škart: De-konstrukcija slike - prezentacija rezultata radionice koju je kolektiv ŠKART u sklopu projekta MSU-a „Performing the museum“ realizirao u Domu umirovljenika sv. Ana u Novom Zagrebu. Potom, nastup zbora umirovljenika Druga mladost.

18:00 – 22:00
Predvorje
Prikupljanje donacija za tisak slikovnice "Kornjačica Rita" - slikovnica je nastala u sklopu humanitarnog projekta Zmaj Anđelko pomaže djeci, čija je svrha stvarati i darovati slikovnice za djecu pacijente u bolnicama diljem RH, djecu slabijeg imovinskog stanja, te djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Tijekom Noći muzeja prikupljat ćemo donacije za tisak nove slikovnice, a svaki donator dobiti će na dar slikovnicu „Zmaj Anđelko i dugački rep“.

19:00 – 19:30
Zbirke u pokretu
Tematsko vodstvo "Suvremena umjetnost i zvuk u stalnom postavu Zbirki u pokretu"
Vodi: Nataša Ivančević, muzejska savjetnica, voditeljica Odjela zbirki i Zbirke skulptura MSU-a

21:30 – 22:00
Predvorje
"Preludij za uredsku stolicu" - plesno-kazališni performans polaznika radionice Performing Arts Programa

20:00 – 22:00
Zbirke u pokretu, 3. kat
"Slovačka neoavangarda - Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer" – u suradnji s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac otvaramo izložbu Rudolfa Sikore i Júliusa Kollera, dvojice relevantnih protagonista istočnoeuropske neoavangardne scene. U 15 sati na krovu MSU-a otvorenju će prethoditi rekonstrukcija akcije "Obratite pozornost na dimnjake kuće" Marianá Mudrocha, koja je prvi put izvedena kao uvodni događaj "Prvog otvorenog atelijera" 19.11.1970. u kući Rudolfa Sikore u Bratislavi. Kustosica izložbe: Ivana Janković

23:00 - 23:30
Zbirke u pokretu, 3. kat
Razgovor s umjetnikom Rudolfom Sikorom - posjetitelji će imati priliku saznati o umjetničkim strategijama kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina 20. stoljeća, zabranjenim umjetničkim djelima koja su nastala unatoč represivnom socijalističkom sistemu te stalnom pritisku i intervencijama tajne policije.
Razgovor vodi: Ivana Janković, kustosica izložbe Slovačka neoavangarda - Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer

23:00 - 23:45
Prostor za povremene izložbe
Vodstvo kroz problemsku izložbu "Dalibor Martinis: Data Recovery 1969-2077" - kustosica izložbe Leila Topić provest će posjetitelje izložbom te objasniti što zapravo znači njezin naziv.

GLAZBENI PROGRAM:

19:30 – 20:30
Predvorje
B's FUNstallation – trenutno jedan od najaktivnijih jazz sastava na našoj sceni izvest će vlastite kompozicije s kojima su ostvarili glazbenu afirmaciju.

21:00 – 21:15
Predvorje
Zbor "DomaćiGosti" - glazbene obrade pjesama zemalja iz kojih članovi zbora potječu izvest će izbjeglice, stranci i domaći koji druženjem, pjevanjem i interkulturalnom razmjenom žele ostvariti bolju integraciju izbjeglica u hrvatsko društvo i osnažiti borbu protiv predrasuda.

21:00 – 21:30
Zbirke u pokretu 2. kat
Le Zbor – u rekonstrukciji čuvenog pariškog Salona de Fleurus, američke spisateljice i kolekcionarke Gertrude Stein i njezine partnerice Alice B. Toklas, prvi hrvatski lezbijsko-feministički zbor „Le Zbor“ izvest će obrade popularnih pjesama među kojima su hrvatske budnice, partizanske pjesme i pjesma Marka Perkovića Thompsona „Lijepa li si“.

22:00 – 22:40
Dvorana Gorgona
Duo Ars - klasični harmonikaški duo izvest će skladbe suvremenih skladatelja među kojima su Varijacije III. Vladimira Gorupa i Paula Davida Thomasa, te praizvedbe skladbi Nickosa Harizanosa, Shigeru Kan-noa i Dražana Kosorića.

PROGRAM U ARHIVU TOŠO DABAC, Ilica 17

18.00 – 23.00
Izložba najboljih radova s fotoradionica "8. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac" – predstavljamo radove nastale na četiri interaktivne radionice koje su se tematski nadovezivale na radove iz Dapčeva opusa reportažne/primijenjene fotografije.

18:30 – 22:30
Projekcije kratkih filmova o fotoradionicama - Primijenjena umjetnička fotografija fotografa Željka Koprolčeca i Primijenjena fotografija na temu primijenjeni portret Darija Petkovića.

PROGRAM U ZBIRCI RICHTER, Vrhovec 38

21:30 - 00:00
SintArt 07: Marko Tadić "Man standing in a Museum looking at something" – otvorenje izložbe na kojoj ćemo predstaviti site-specific instalaciju Marka Tadića, umjetnika koji ove godine predstavlja Hrvatsku na bijenalu u Veneciji. Okvir instalacije Man standing in a Museum looking at something bit će proširen radom K.O.S. slovenskog umjetnika Mladena Stropnika.
Web stranica Zbirke Richter

IZLOŽBE:

Zbirke u pokretu
Stalni postav MSU-a
U zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti danas se nalazi oko 12.000 djela suvremene umjetnosti, radova domaćih i inozemnih autora nastalih nakon 1950. godine, a više od 600 djela predstavljena su u (ne)stalnom postavu Zbirki u pokretu autora Nade Beroš i Tihomira Milovca.
Više o stalnom postavu MSU-a
U sklopu Zbirki u pokretu nalazi se danas i Atelijer Kožarić, radni prostor s više od 6.000 eksponata Ivana Kožarića, jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika.
Više o Atelijeru Kožarić

Dalibor Martinis: Data Recovery 1969-2077, problemska izložba
Prostor za povremene izložbe
Izložba predstavlja pionirske video radove Dalibora Martinisa uz recentne multimedijske projekte i eksperimentalne filmove koji su realizirani u posljednjih deset godina.
Više o izložbi

Slovačka neoavangarda - Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer
Zbirke u pokretu, 3. kat
Izložba dvojice relevantnih protagonista istočnoeuropske neoavangardne scene koji su svojim ostvarenjima označili smjer (čeho)slovačke umjetnosti kasnih 60ih i ranih 70ih godina 20. stoljeća. Izložba je ostvarena u suradnji MSU-a s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac.
Kustosica: Ivana Janković
Više o izložbi

„Izložba u tijeku“, u sklopu projekta Translocal: Museum as Toolbox/ Muzej kao kutija za alat
MSU galerija
Odvažna i ni po čemu tipična, prva izložba koju je osmislio i organizirao Klub mladih MSU-a (KMMSU), jedinstvena je prilika da saznate kako izgleda izložba suvremene umjetnosti kad muzealci prepuste konce u ruke mladima.
Više o izložbi

Salon de Fleurus
Zbirke u pokretu, 2. kat
Izložbeni projekt Salon de Fleurus predstavlja priču o počecima moderne umjetnosti koji nastaju u jednom od prvih mjesta okupljanja tadašnjih mladih umjetnika poput Henrija Matissea i Pabla Picassa, uključujući i samu spisateljicu i kolekcionarku Gertrude Stein (1874.-1946.).
Više o izložbi

Sfinga velegrada / Vrhunska djela modernizma u zbirkama MSU-a
Zbirke u pokretu, 2. kat
Kao jedan od pratećih programa Salona de Fleurus, a u povodu 100. obljetnice Proljetnog salona (1916-1928), najvažnije manifestacije hrvatske umjetnosti između dva rata, izložbom predstavljamo vrhunska djela modernizma u zbirkama MSU-a.
Više o izložbi

Škart: De-konstrukcija slike, u suradnji s Domom umirovljenika sv. Ana
Zbirke u pokretu, 3. kat
Izložba je rezultat radionice koju je kolektiv Škart (Dragan Protić i Đorđe Balmazović) u sklopu projekta Izvedba muzeja / Performing the museum realizirao u Domu umirovljenika sv. Ana u Novom Zagrebu.
Više o izložbi

PRIGODNI POPUST U MSU SHOPU: u Noći muzeja, sva izdanja Meandar Media dostupna u ponudi MSU Shopa bit će snižena 30%. Riječ je o knjigama iz svih područja umjetnosti (likovna umjetnost, arhitektura, film), kulturno-umjetničke teorije, esejistike i filozofije umjetnosti, od kojih izdvajamo: "Lavoslav Horvat: kontekstualni ambijentalizam i moderna" autorice Zrinke Paladino, "Teme i motivi hrvatske fotografije" Želimira Koščevića, "Muze" Jean-Luc Nancya, "Politikom po kulturi" Hrvoja Turkovića i mnogi drugi.
Više o publikacijama na sniženju.

NAPOMENA: Zbog vremenskih neprilika, u Noći muzeja tobogan na 3. katu stalnog postava neće biti u funkciji, stoga molimo posjetitelje da koriste tobogan na 2. katu. Hvala na razumijevanju.

Ovdje možete preuzeti opširniji program MSU-a za Noć muzeja 2017.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.