Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dodijeljena nagrada Zgrafa 12 za katalog izložbe "New art for new society: your presence is requested“

U subotu, 14. siječnja 2017. dodijeljene su nagrade Zgrafa 12 - međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija. Nagrada Međunarodnog udruženja likovnih kritičara AICA dodijeljena je Rafaeli Dražić za dizajn kataloga „Izvolite prisustvovati: nova umjetnost za novo drustvo / New art for new society: your presence is requested“, odlukom članova ocjenjivačkog suda hrvatske podružnice AICA-e Sandre Križić Roban, Marka Goluba i Borisa Greinera. Nagrađeni katalog izložbe „Izvolite prisustvovati: nova umjetnost za novo drustvo / New art for new society: your presence is requested“, u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti Wroclaw i MSU-a, pratio je istoimenu izložbu kroz koju se MSU u rujnu 2015. predstavio u Wroclawu presjekom radova iz svoga bogatog fundusa te iz zbirki Dokumentacijskog i informacijskog odjela i Knjižnice MSU-a. Fokus izložbe bio je na časopisima BIT international i SPOT, izravno vezanima za međunarodni pokret Novih tendencija (BIT) i Novu umjetničku praksu (SPOT).

Prenosimo obrazloženje žirija HS AICA-e: Izvolite prisustvovati: nova umjetnost za novo drustvo / New art for new society: Your presence is requested

Dizajn: Rafaela Dražić

Naručitelji: Muzeum Wspólczesne Wroclaw, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Rad koji nagrađujemo nalazi se u onom dijelu selekcije Zgrafa čija je kvaliteta već godinama na izuzetno visokoj razini i samim tim su i kriteriji njenog ocjenjivanja očekivano strogi. Gledajući izložbu pred nama čini nam se, naime, važnim istaknuti kako se upravo izdavaštvo, knjige i publikacije pokazuju kao područje u kojem grafički dizajneri najsnažnije i najefektnije demonstriraju svoje znanje, vještinu, osjećaj za kompoziciju, odnos slike i teksta, materijalnost tiskanog medija, senzibilitet za razumijevanje i vizualnu interpretaciju sadržaja koji im je dan na raspolaganje. U konačnici, i osjećaj za onog kojemu su knjige, kao neobično intiman artefakt dizajna, namijenjene – čitatelja. Unutar tako snažne produkcije, u kojoj su ulozi toliko visoki, čiji su standardi tako strogi a konkurencija tako jaka, teško je odabrati samo jedan predmet. Glavni razlog zašto izdvajamo knjigu/katalog New art for new society: Your presence is requested koju je dizajnirala Rafaela Dražić je suptilnost i mudrost koja stoji iza svake pojedinačne odluke u njenom oblikovanju. Tim više što je sam zadatak stavljen pred dizajnericu u ovom slučaju izazovan – jer riječ je o knjizi koja i sama sadržajno govori o tiskanim publikacijama (riječ je o časopisima Bit International i Spot) kao važnom mediju diseminacije ideja u kontekstu umjetnosti. Rafaela Dražić toj temi i raznovrsnom reproduciranom materijalu (časopisi, umjetnička djela, dokumentacija) koji knjiga obrađuje pristupa s ogromnom pažnjom i poštovanjem, prepoznajući njegov karakter i karakterističan vizualni jezik i stvarajući diskretan, nenametljiv, a istovremeno i sasvim suvremen okvir za njegovo novo čitanje. Dizajnerica to čini minimalnim sredstvima – odabirom različitih vrsta papira i boje, varijacijama u tretmanu teksta i drugim jednostavnim intervencijama koje daju suptilne ali jasne putokaze čitatelju i uvažavaju materijal, bez da i u jednom trenutku postaju njegova puka stilska reinterpretacija.

Marko Golub, Boris Greiner, Sandra Križić Roban


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.