Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Odabrani radovi za jubilarnu 10. HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost

Odabrano ukupno 29 radova.

Od 243 rada pristigla ove godine na natječaj za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost, što je rekordan broj prijava u posljednjih pet godina, međunarodno stručno povjerenstvo (u sastavu: mr.sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a i muzejska savjetnica; Nataša Ivančević, muzejska savjetnica i voditeljica Odjela Zbirki MSU-a; Katrin Bucher Trantow, viša kustosica Kunsthausa u Grazu, Rainald Schumacher, kustos, direktor Office for Art (Berlin); te Ivan Posavec, fotograf) izabralo je radove koji će biti predstavljeni na ovogodišnjoj izložbi. Uz troje pozvanih umjetnika, izabrano je 26 radova, što čini ukupan broj od 29 autora i autorica čija će umjetnička djela biti izložena u MSU Zagreb od 10. ožujka do 09. travnja 2017.

Izabrani su, abecednim redom:

1. Bando Jelena, Susreti u nestajanju
2. Fijolić Ivan, Tvoje - moje
3. Fokus Grupa, Herbarij
4. Frantal Irena, de+/-konstrukcija
5. Fritz Darko, Novi Južni Zagreb
6. Grlić Martina, Kolektivni snovi
7. Grubić Igor, Spomenik
8. Ivančić Josip Pino, mali čovik... ja ali o'čarano kruženje ...
9. Kadele Leo, Kongres na Putu Svile: Između Druga Maoa i Gospodina Bude
10. Kalkan Tjaša, Dijalozi
11. Kedžo Luka, E.A.T. 2017
12. Korkut Alem, Igračka
13. Kovač Daniel, Marina, Šiš i Simke
14. Krašković Denis, Ništa me ne može iznenaditi
15. Masnec Darko, Makh
16. Matijević Cakić Ines, Portret s kosom
17. Mustapić Nadija, Volim li svoj posao?
18. Oki Dan, Razina s one strane
19. Petrović Neven, Brandscapes
20. Plečko Marija i Orbanić Petra, Tebi, o nama
21. Poljak Renata, Partenza
22. Popović Viktor, Bez naziva (Arhiv ST3)
23. Rasol Jasenko, Distopija
24. Stojićević Lana, Parcela
25. Vukosav Borko, Umiruće
26. Žanić Vlasta, Inflatus Mobilus

Pozvani umjetnici koji, prema odabiru stručnog povjerenstva, izravno sudjeluju na izložbi su: Duje Jurić, Igor Ruf i Davor Sanvincenti.

Ove će godine najveći broj radova na izložbi predstavljati instalacije, poput one pozvanog umjetnika Igora Rufa koja nosi zanimljivo ime Frizerski salon za brdo, te multimedijske instalacije, od kojih je jedna rad pozvanog umjetnika Davora Sanvicentija pod nazivom Nedefinirana divljina. Zatim slijede video radovi, video instalacije i filmovi, radovi redom vrsnih umjetnika, kao što su Darko Fritz, Igor Grubić, Josip Pino Ivančić, Denis Krašković, Nadija Mustapić, Dan Oki, te Renata Poljak. Za razliku od prethodne tri izložbe na kojima je bio veliki broj fotografskih radova, na ovogodišnjem izdanju bit će predstavljene tri fotografske serije, autorice Tjaše Kalkan, te autora Jasenka Rasola i Borka Vukosava. Od preostalih radova na izložbi ćete moći pronaći i manji broj radova u mediju crteža, slike, objekta, te jedan ambijent – onaj pozvanog umjetnika Duje Jurića pod nazivom Pasaž. Za vrijeme izložbe na medijskoj fasadi MSU-a prikazivat će se rad Brandscapes autora Nevena Petrovića.

Od navedenih, redom izvrsnih radova, međunarodno stručno povjerenstvo će tijekom trajanja izložbe odabrati tri: za prvu nagradu u iznosu od 75.000, drugu za 45.000 i treću za 40.000 kuna. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT @ MSU. Četvrta nagrada – Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna, dodjeljuje se umjetniku čiji rad za vrijeme izložbe osvoji najviše glasova publike. Nagrada publike nije otkupna i dodjeljuje se umjetniku kao poticaj za daljnji rad.

Čestitamo odabranima i zahvaljujemo svima koji su se prijavili!


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.