Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Animation goes MSU!: Slobodan Tomić "Rađanje fašizma"

Medijska fasada MSU, od 14.2. do 28.2. 2017.

Zajednički projekt Animafesta Zagreb i Muzeja suvremene umjetnosti, Animation goes MSU!, postao je tradicionalno uvodno događanje u glavni program Svjetskog festivala animiranog filma. U tijeku je otvoreni poziv za trokanalne site-specific animirane radove koji će se prikazati na medijskoj fasadi MSU-a od 23. svibnja do 10. lipnja 2017. Kao uvod u ovogodišnji Animation goes MSU!, na fasadi Muzeja od 14. do 28. veljače prikazivat ćemo prošlogodišnji pobjednički animirani rad Slobodana Tomića „Rađanje fašizma / The Rise of Fascism“.

Serija animiranih sekvenci prikazuje arhitektonski prostor u interakciji s humanoidnim marionetsko-robotskim figurama koje utjelovljuju vojnike i civile. Dok se vojnici kreću u ustrojenim formacijama, civili bdiju nad bezdanom ili se nekontrolirano kotrljaju niz stepenice beskrajnih arhitektonskih konstrukcija (reference na Ejzenštejnovu Oklopnjaču Potemkin, Babilonsku kulu, Escherove nadrealističke prostore), ponekad se sudarajući i propadajući u bezdan... Scene su minimalistički reducirane u tehnici 3D-animacije, izmjenjuju se u različitim ritmovima jakog crno-bijelog kontrasta, naglašavajući osjećaj usamljenosti i tjeskobni predosjećaj fašističkog terora.

Hrvatska / Croatia, 2015-16, 4'01"

Animacija / Animation: Slobodan Tomić

Slobodan Tomić(1960.) rođen je u Splitu, a diplomirao je na ALU u Sarajevu 1984, na Odsjeku grafike, u klasi Dževada Hoze. Od 1988. sudjeluje na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i na festivalima eksperimentalnog i animiranog filma. Istražuje na polju grafike, animacije i novih medija. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za grafiku i kratki film. Živi u Splitu i docent je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, gdje predaje grafiku i 3D-oblikovanje.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.