Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Forum za budući muzej: razgovor, radionica, predstavljanje rezultata

MSU galerija, 14.2.2017. od 15 do 18 sati

Forum za budući muzej prostor je za razmjenu mišljenja i promjenu perspektive, za aktivno sanjarenje o budućnosti, nagađanje o mogućnostima za razvoj muzeja i njemu pripadajućih sadržaja, kritičko sagledavanje okoline i društva te utjecaja kulture na svakodnevni život, te za neposrednu uspostavu društvenog, emocionalnog i fizičkog prostora - sve to kroz prizmu dijaloga.

U razgovoru s mentoricama iz umjetničkog kolektiva Oaza, polaznici će koristeći dijaloški model, razvijen i oblikovan za potrebe radionice, u formi kraćih intervencija moći razviti vlastite scenarije za budući muzej (individualne ili grupne). Rezultati će se pridodati postojećem otvorenom arhivu, sa dosad sakupljenim razgovorima i pričama, te predstaviti međunarodnoj publici tokom naredna četiri izlaganja (Bolzano, Tallinn, Lodz, Graz) čime će se Forum dodatno proširiti.

Istraživački rad autorica Maše Poljanec i Maje Kolar (Oaza kolektiv) razvijen je u sklopu rezidencijalnog programa Translocal: Museum as Toolbox, te dosad testiran kroz seriju specijaliziranih edukativnih radionica na manifestacijama Dan D i Eduzgraf u Zagrebu.

S obzirom da je program ograničen na maksimalno 25 osoba, u dobi od 15 do 25 godina, sudjelovanje je moguće samo uz prethodnu prijavu. PRIJAVE SLATI NA E-MAIL ADRESU: ana.skegro@msu.hr.

PROGRAM

Ključni pojmovi:

razgovor, debata, dijalog, rasprava, chat, razmjena mišljenja, raspravljanje o konkretnim pitanjima, razmjena ideja, društveno djelovanje, uspostava društvenih odnosa, konverzacijska interakcija, javni diskurs, tematski odgovor, kritički osvrt, podizanje svijesti o određenom pitanju, kreativno čavrljanje, dijaloško učenje, parlament, javni govor, razumijevanje, razgovor kao umijeće ili stvaranje, rješavanje razmirica, razlaganje misli, neugodna tišina, kompulzivno govorenje, osviještenost i bolje uzajamno razumijevanje, skupno rasprava, ciklus održavanja koncentracije, informativni sažetak

Raspored:

15:00h prezentacija umjetničkog istraživanja i prikupljenih scenarija

15:30h grupni rad na upitnicima - formiranje baze za daljnji rad

16:15h razgovor o razvijenim tezama i spekulativnim scenarijima o mogućnostima muzeja budućnosti te mapiranje rezultata

17:00h daljnji razvoj potencijalnih prostornih i/ili imaginarnih segmenata, prema detektiranim zanimljivostima

17:40h grupna revizija sakupljenih prijedloga i njihovo uključivanje u postojeći arhiv projekta

18:00h predstavljanje rezultata i druženjeUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.