Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Čovjek-štap

Školica, subota, 25.2.2017. od 15 do 17 sati

Radionica je namijenjena djeci u dobi od 6 do 12 godina

Sigurno ste već upoznati s time da umjetnici ponekad biraju pomalo neobične načine izražavanja. To ih često čini nepopularnima pa čak i ismijavanima u vremenu u kojem žive i djeluju. No, nerijetko upravo oni već desetljeće ili dva nakon smrti postaju slavnima, a njihovi umjetnički radovi predmetom divljenja. Jedan od tih umjetnika je i Andre Cadere. Premda nikad nije dosegao planetarnu slavu poput nekih drugih u svoje vrijeme neshvaćenih umjetnika (primjerice Van Gogha), Cadere danas zauzima istaknutu poziciju u povijesti umjetnosti 20. stoljeća. Tijekom 70-ih godina 20. stoljeća kada je bio umjetnički najaktivniji, to nije bio slučaj.

Tijekom čitavog, doduše kratkog života, Cadere je izrađivao drvene štapove u žarkim bojama. Nosio ih je svuda – na tržnicu, u parkove, podzemnu željeznicu, dućane (…) pa čak i u umjetničke galerije gdje bih ih „na svoju ruku“ postavljao na pod ili uza zid. Često bi s njima nepozvan „banuo“ na otvorenje tuđe izložbe ili na zabavu umjetničke elite, zbog čega je bio nepopularan, a suvremenici su ga posprdno nazivali „čovjek-štap“. Iako privlačne vanjštine, Cadereovi štapovi nisu bili tek oku ugodni predmeti. Oni su, kao i način na koji ih je Cadere „izlagao“ publici, prenosili poruku.

Na ovotjednoj radionici saznat ćemo koja je to poruka koju je Cadere putem svojih „štapova“ prenosio. Također ćemo pogledati video-rad izložen u Zbirkama u pokretu koji prikazuje Caderea u akciji nošenja štapa, a na kraju ćemo po uzoru njega izraditi štapove i njima intervenirati u izložbu u Školici.

Zbog ograničenog broja mjesta na radionici potrebno je se prijaviti na e-mail: eduakcija@msu.hr najkasnije do petka, 24.2.2017. do 15 sati.

Okupljanje u predvorju Muzeja u 15 sati.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.