Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Tobias Hantmann: Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu

Južni plato MSU-a, 6.3.2017. u 18 sati

Od Düsseldorfa do Zagreba i natrag, jedna slika, okvir i električna rasvjeta na automobilskom nosaču na proputovanju su kroz Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Riječ je o projektu njemačkog umjetnika Tobiasa Hantmanna „Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu / Tradition of showing - the marketplace of Freudenstadt“, kojim umjetnik spaja neobične alate i strategije nastanka i izlaganja slike.

Istraživanje slikarskog medija započeo je oslikavanjem velikih platna, da bi posve slučajno otkrio potencijal običnog, anonimnog materijala – jednobojnog tepiha od velura upotrebljavajući ga za skiciranje velikih kompozicija. Velur mu je bio pogodan za brzo crtanje i brzo brisanje, pa ga od 2006. upotrebljava u svakodnevnom radu. Potezima ravnala, češljeva i dlanova nastaju postupni prijelazi svjetla i sjene koji stvaraju sliku. Tepih od velura Hantmann postavlja sa strane automobila koji se tako pretvara u samoodrživ izložak na otvorenom. Prikaz čine fotografski snimci dijelova kuća, ljudi i fontane, motivi iz svakodnevnog urbanog okruženja.

Tijekom proteklih godina Tobias Hantmann stvara radove koji propituju prirodu slike, odnos prikaza i prikazanog, te na koje načine razna okruženja i uvjeti utječu na karakter, trajnost i privremenost prikaza. Fasciniraju ga privlačnost slika i motiva kao i razlozi za njihovo stvaranje. Projektom "Tradicija pokazivanja – tržnica u Freudenstadtu" propituje fenomene „rituala izlaganja“. Inovativnom upotrebom tehnika, materijala i oblikovnih načela, dovodi nas do novih i neobičnih doživljaja statične i materijalne slike. Tržnica u Freudenstadtu ishodište je i misteriozno središte, te ujedno motiv i verbalni okvir ovog kompleksnog i zanimljivog projekta. Stoga u ponedjeljak, 6.3., ne propustite jednodnevni boravak izložbe na kotačima, kada će južni plato zgrade Muzeja postati izložbeni prostor na otvorenom.

Projekt „Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu / Tradition of showing - the marketplace of Freudenstadt“ ovog ožujka gostuje i u: Künstlerhaus Graz (2. 3.) i u ROG Ljubljana (3.3.), Aldrans u Austriji (7.3.), Hall in Tirol (8.3.), Kunstverein Reutlingen (9. 3.), Kempten (10.3.), Imberg (11.3.), München (12.3.), Frankfurt (15.3.), Neuer Aachener Kunstverein (16. 3.) te u Düsseldorfu (18.3.).

Tobias Hantmann rođen je 1976. godine u njemačkom gradu Kemptenu, a danas živi i radi u Kölnu. Studirao je slikarstvo od 1997. do 2004. na Likovnoj akademiji u Düsseldorfu, a 2001. bio je gostujući student kod Georga Baselitza na Umjetničkoj akademiji u Berlinu. Gostujući je profesor na Umjetničkoj akademiji u Münsteru 2015. godine. Boravio je na umjetničkim rezidencijama u Švedskoj, Francuskoj i Španjolskoj, te je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. U MSU galeriji Muzeja suvremene umjetnosti izlagao je 2015. godine na skupnoj izložbi Rates of exchange, NRW in HR.

Tobias Hantmann: Tradicija izlaganja – tržnica u Freudenstadtu, 2017.
Automobil, aluminijski okvir, LED rasvjeta, tepih od velura, pleksiglas
430 x 220 x 180 cm
Ljubaznošću Galerije Bernd Kugler
VG-Bildkunst Bonn


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.