Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

In memoriam Vesna Barbić

U nedjelju, 12. veljače 2017., u 93. godini života preminula je Vesna Barbić, povjesničarka umjetnosti koja je od 1955. do 1960. obnašala dužnost prve ravnateljice Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, današnjeg Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Vesna Barbić rođena je 1925. u Zagrebu gdje je diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, 1951. godine. Prvo radno mjesto bilo joj je u arhivi Muzeja za umjetnost i obrt gdje je radila još kao apsolventica, a iste godine u srpnju prešla je u Umjetničku galeriju Dubrovnik na mjesto kustosa i v.d. direktora. Godine 1955. postala je prva ravnateljica tada tek osnovane Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu. Posljednje radno mjesto joj je bio Atelijer Meštrović u kojemu je bila zaposlena od 1960. do odlaska u mirovinu. Karijeru je završila u zvanju muzejske savjetnice.

Veći dio svoga radnog vijeka posvetila je modernoj umjetnosti, točnije, kiparstvu Ivana Meštrovića, kojega je i osobno poznavala. Uredila je ambijentalni postav stana i Atelijera Meštrović. Od prvih većih izložaba koje je priredila izdvojila je "Faksimile crteža iz Albertine", "Razvoj crteža kroz stoljeća" i s tim u vezi proizvodnju papira. Posebno je naglasila ulogu tehničkog osoblja u muzejima o kojemu nitko ne piše u publikacijama, o kojemu nitko ne govori na otvaranjima izložaba, a važan su segment u svakodnevnom radu, osobito pri postavljanju izložaba. Za svoj rad odlikovana je Priznanjem grada Zagreba, Nagradom Hrvatskog muzejskog društva "Pavao Ritter Vitezović" za životno djelo i odličjem Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Komemoracija u povodu smrti Vesne Barbić održat će se u ponedjeljak, 27. veljače 2017. u 13 sati u Atelijeru Meštrović, Mletačka 8 u Zagrebu.

Ispraćaj Vesne Barbić održat će se na Mirogoju u petak, 24. veljače 2017. u 13.20 sati.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.