Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

In memoriam Armin Medosch

Prerano preminuli Armin Medosch (1962., Graz – 2017., Beč) će ostati zapamćen kao strastveni istraživač pokreta Novih tendencija, veliki prijatelj Muzeja suvremene umjetnosti i neumorni znanstvenik kojeg će svi kustosi MSU-a pamtiti kao pronicljivog i briljantnog erudita koji je osvijetlio brojne aspekte suvremene medijske umjetnosti.

Austrijski umjetnik, kustos i teoretičar Armin Medosch se bavio istraživanjem i razvojem Novih tendencija kao jednog od najznačajnijih međunarodnih umjetničkih pokreta uopće u kontekstu društvene, političke i tehnološke povijesti. Upravo je u Muzeju suvremene umjetnosti lani predstavio svoju autorsku verziju povijesti tog globalno značajnog pokreta, knjigu „Nove tendencije – umjetnost na pragu informatičke revolucije (1961 -1978)“,koja je proizašla iz Medoscheve doktorske disertacije. U MSU je sudjelovao i na okruglom stolu uz izložbu „Za aktivnu umjetnost - Nove tendencije 50 godina poslije (1961-1973)“, kojom je MSU 2011. obilježio 50. godišnjicu osnutka pokreta Novih tendencija.

Armin Medosch bio je i profesor teorije povijesti umjetnosti i medija na Fakultetu za medije i komunikacije na Singidunum univerzitetu u Beogradu. Njegova kustoska praksa uključuje izložbe poput Waves (Riga, 2006; Dortmund, 2008) i Fields (Riga Culture Capital 2014).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.