Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

HT nagrada - razgovor s umjetnicima: Darko Masnec i Alem Korkut

Prostor za povremne izložbe, utorak, 21.3.2017. u 17 sati

U utorak, 21.03. u 17 sati razgovarat ćemo s umjetnicima Darkom Masnecom i Alemom Korkutom o radovima koje izlažu na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost. Razgovor će voditi Larisa Šmitran i Yvonne Tadić, članovi Kluba mladih MSU-a, u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

O radovima:

Darko Masnec, Makh, videoigra, 2017.

Igrač i stilizirani lik snalaze se u nepoznatom apstraktnom svijetu te napreduju spoznajom i apsorpcijom elemenata i boja. Taj se proces odvija varijabilnim interakcijama između praznih kontura i punog sadržaja kao likovna, simbolička igra. No, prostor je prazan. Cilj postaje sporedan u odnosu na proces istraživanja. Rad se estetski referira na apstraktnu likovnost modernizma i klasični animacijski geg koje miješa s karakteristikama slojevite digitalne slike. Koncept autorstva služi kao temelj umjetničkog istraživanja medija, a igra i igranje usvajaju se kao proces kompatibilan s umjetničkim. Na taj se način, osim glavne teme usmjerene na proces otkrivanja i istraživanja značenja elemenata djela, otvara i pitanje videoigre kao umjetničke forme.

Alem Korkut, Igračka, interaktivna instalacija, 2016.

Arhitekt Vjenceslav Richter proširio je polje svojeg stvaralaštva s arhitekture na vrlo raznorodne umjetničke, teorijske i praktične smjerove. Njegova zamisao sinteze u umjetnosti još je uvijek aktualna i živa. Za sobom je ostavio mnoštvo djela kao što su građevine, projekti, grafike, skulpture, crteži. No, jedan se segment izdvaja od ostatka njegovih djela, a to su gravitacijski crteži koje je započeo izvoditi osamdesetih godina. Prema njegovim riječima „nije to bio ozbiljan posao koji bi mogao izazvati ozbiljan interes i ozbiljnu pozornost”, ali znao je da imaju određenu vrijednost. Smatram da je upravo ludički karakter rezultirao tolikim brojem invencija u arhitekturi i umjetnosti kojima je Richter autor, a isto bi se moglo primijeniti i na brojne druge stvaratelje. Ovim radom odajem počast upravo toj, po mom mišljenju, ključnoj osobini Vjenceslava Richtera – sposobnosti igranja. Proces koji omogućuje Igračka su vremenim bi se rječnikom mogao nazvati updateom procesa izvedbe gravitacijskih crteža kakve je svojedobno izvodio Richter.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.