Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

Scholia - Slike u dijalogu – Petra Grozaj / Maria Sainz Rueda

MSU Galerija, do 16.4.2017.

Scholia označava komentare na marginama klasičnih latinskih i grčkih tekstova koji su, s vremenom, poprimili zasebnu formu. Izložba slikarice Marie Sainz Ruede i Petre Grozaj svojevrsni je uzajamni komentar slika u kojem se međusobni utjecaji, motivi i vještine te formalno obrazovanje nanovo ispisuju i preoblikuju.

Maria Sainz Rueda slikarica je mlađeg naraštaja (rođena 1976.) koja je završila specijalističku slikarsku radionicu u klasi Nea Raucha, dok je Petra Grozaj (rođena 1974.) završila zagrebačku ALU. Njihovi radovi za ovu izložbu nastaju u slikarskom dijalogu i stjecište su različitih konotacije jer su obje slikarski formirane u različitim i raznovrsnim povijesnim odnosno kulturnim kontekstima. Njihovi radovi preispituju medij figurativnog slikarstva u rasponu od ironije, preko slikarskog eklekticizma pa sve do čistog užitka u činu slikanja. Osim toga, posrijedi je određena strategija zrcaljenja jer njihove slike uistinu nastaju u dijalogu i međusobnim slikarskim komentarima. Zajednički su izlagale u izložbenom prostoru „Westpola“ u Lepzigu u listopadu 2015. te je izložba „Scholia“ na neki način nastavak njihova zajedničkog izlaganja.

Kustosica: Leila Topić

Okrugli stol: Kakvo obrazovanje treba slikarima?
MSU Galerija, 11. 04. 2017. u 17 i 30 sati
Na okruglom stolu koji će tematizirati formalno školovanje i neformalno stjecanje iskustva i znanja sudjeluju: Tomislav Buntak, akademski slikar i izvanredni profesor pri zagrebačkoj ALU, Oliver Kossack, profesor slikarstva i grafike pri Hochschule für Grafik und Buchkunst (HGB) Leipzig, slikarice Petra Grozaj i Maria Sainz Rueda dok će ulogu moderatorice preuzeti kustosica izložbe Leila Topić.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.