Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

HT nagrada: projekcija filma Igora Grubića „Spomenik“ i razgovor s umjetnikom

Dvorana Gorgona, petak, 24.3.2017. projekcija filma u 17 i 15 sati, razgovor s umjetnikom u 18 sati

Kroz razgovore s umjetnicima na 10. izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, publiku ćemo pokušati bolje upoznati sa što više radova predstavljenih na ovogodišnjoj jubilarnoj izložbi. Tako ćemo u petak, 24.3. u 17 i 15 sati u dvorani Gorgona MSU-a prikazati film „Spomenik“ umjetnika Igora Grubića. Nakon projekcije filma, od 18 sati s umjetnikom će razgovor voditi Leila Topić, viša kustosica, voditeljica Zbirke medijske umjetnosti i Zbirke fotografije MSU-a.

Igor Grubić, Spomenik, film, 2015.

Spomenik je poetsko-eksperimentalni video rad strukturiran kao niz od devet meditativnih „portreta” masivnih betonskih spomenika koje je nekoć naručila bivša jugoslavenska država. Ovi su spomenički oblici izvorno izgrađeni u spomen žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Tijekom rata na Balkanu 90-ih godina tisuće je ovih spomenika percipirano isključivo kroz napuštenu komunističku ideologiju i uništeno. Pokušaj brisanja ovih struktura polazišna je točka filma koji je usmjeren na uvjete i „živote” spomenika. Ističući neočekivanu krhkost tih monumentalnih građevina, redatelj suočava ljudski napor u pokušaju definiranja značenja s pozadinom smjena godišnjih doba. U krajoliku koji je ostao svjedokom ciklusa traume i društvenih pobuna, ovaj film odražava uspon i pad brojnih spomenika izgrađenih u svrhu očuvanja uspomena na događaje koji bi inače mogli pasti u zaborav. Kao poetsko-eksperimentalni film, Spomenik ima egzistencijalni (pa čak i duhovni) odjek u odnosu na sporna politička pitanja, preispitujući svrhu spomenika u današnjem trenutku.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.