Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

HT nagrada - razgovor s umjetnicima: Duje Jurić i Davor Sanvincenti

Prostor za povremene izložbe, 28.3.2017. u 17 sati

U utorak, 28.03. u 17 sati na redu je sljedeći razgovor s umjetnicima predstavljenima na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost. Ugostit ćemo Duju Jurića, koji je za ovogodišnju HT izložbu stvorio site-specific ambijent „Pasaž“, te Davora Sanvincentija, koji izlaže multimedijsku instalaciju pod nazivom „Nedefinirana divljina“. Razgovor će voditi Astrid Jakšić i Josipa Trgovčević, članice Kluba mladih MSU, u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Izložba traje do 09.04., a ulaz je slobodan!

Slikar, grafičar i profesor Duje Jurić jedan je od ključnih predstavnika geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj. Među bitnim priznanjima, dobitnik je godišnje Nagrade Vladimir Nazor za postignuća u slikarstvu 2002. Posljednjih se godina bavi kreacijom ambijenata, akcija i performansa. Danas je profesor slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.
Jurićev „Pasaž“ odiše gotovo vanzemaljskim duhom, elegantno postojeći zajedno uz publiku koja ga doživljava i diše skupa s njim. UV svjetlo naizmjence otkriva i sakriva fluorescentnu boju i uzorak u pravilnim ritmičkim razmacima, sa zvučnim akcentom elektronske sklopke.

Davor Sanvincenti posve je inovativan u svojim radovima. Fasciniraju ga oblici ljudskih osjeta i percepcija, a njegovi radovi prožeti su poezijom i fizikalnošću. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci, te na Europskom Institutu Dizajna, Umjetničkoj akademiji Brera i Elektro akustičnom informatičkom centru „Argon“ u Milanu. Izlaže od 2001. godine, od kad se pojavljuje ne samo na domaćoj sceni, već i na internacionalnim festivalima. Dobitnik je Nagrade Radoslav Putar 2010. za Najboljeg hrvatskog umjetnika ispod 35 godina.
Sanvincenti u „Nedefiniranoj divljini“ spaja razne fragmente priče, poigravajući se odnosom veličina, svjetla, blizine i udaljenosti. Naracija započinje komadićima pronađenog 16mm filma iz 1950-ih godina, u kojima se nedefinirana osoba bori s prirodom, probijajući se kroz snijeg. Ova osoba glavni je pokretač radnje u instalaciji, a ostatak priče otkrijte sami na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.