Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Kreativna radionica: Ne tako slučajni prolaznik

Stalni postav i Školica, subota, 1.4.2017. od 15 do 17 sati

Dob: 8-12

Datum 1. travnja ili 1. april kod mnogih je naroda dan kada se zbijaju brojne šale. Stoga ga i zovu „ludi dan“, u kojem mnogi izvuku „tanji kraj“ i budu „namagarčeni“, ali poruka je ta – nitko se ne smije ljutiti! Kako je naša radionica pala na taj „ludi datum“ i mi ćemo potražiti djela i autore koji se na neki način šaljivo odnose prema stvarnosti ili umjetnosti.
U Muzeju suvremene umjetnosti, naime, čuvaju se i izlažu brojni radovi suvremenih umjetnika koji izazivaju smiješak na našim licima, premda zbijanje šala i nasmijavanje posjetitelja nije bila njihova jedina ni najvažnija namjera.
Na ovotjednoj radionici potražit ćemo neke od tih „šaljivih“ radova u stalnom postavu, poput Pianina za spavanje, Uništene glazbe i dr. Posebno ćemo se usredotočiti na rad Brace Dimitrijevića „Prolaznik kojeg sam slučajno sreo u 12.15 sati“ iz 1971. Saznat ćemo na kojoj ideji počiva taj fotografski rad neobično dugog i preciznog naslova, te zašto je ovaj umjetnik snimao slučajne prolaznike i postavljao velike uvećane fotografije poput današnjih jumbo-plakata na javna mjesta, zgrade, autobuse. Čut ćemo i kakva je bila reakcija prolaznika nakon njegove prve umjetničke akcije postavljanja divovskih portreta anonimnih osoba u Zagrebu.
Potaknuti idejom Brace Dimitrijevića, jednog od začetnika konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu, pokušat ćemo zaustaviti neke od posjetitelja MSU-a i zamoliti ih da postanu „naši slučajni prolaznici“ i poziraju nam ispred foto-objektiva.
Snimat ćemo, dakle, „slučajne posjetitelje“ Muzeja suvremene umjetnosti, potom pogledati snimke projicirane s računala na platnu u Školici, te razgovarati o iskustvu našeg prvog konceptualnog fotografskog snimanja . Stoga, molimo ponesite mobitele ukoliko imaju kameru ili fotoaparat.

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti / muzejska pedagoginja
Radionica je besplatna, materijal i pribor su osigurani, a vi samo trebate svoju prijavu za radionicu poslati najkasnije do 31. 3. 2017. na email: eduakcija@msu.hr jer je broj mjesta ograničen.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.