Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

HT nagrada - razgovor s umjetnicima: Ines Matijević Cakić, Marija Plečko i Petra Orbanić

Prostor za povremene izložbe, četvrtak, 6.4.2017. u 17 sati

U četvrtak, 6.4. u 17 sati razgovaramo s umjetnicama koje sudjeluju na ovogodišnjoj izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost. Ugostit ćemo Ines Matijević Cakić, koja se predstavlja s crtežom kosom na tkanini pod nazivom „Portret s kosom“, te umjetnički dvojac Mariju Plečko i Petru Orbanić, koje se u svojemu radu „Tebi, o nama“ bave temom prirode. Razgovor će voditi članovi Kluba mladih MSU-a, u prostoru za povremene izložbe Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Izložba traje do 09.04., a ulaz je slobodan!

Izjave autora o radovima:
Ines Matijević Cakić, Portret s kosom, 2017.
Portret s kosom svojevrsna je memorabilija na značajan događaj u mome životu, prvo šišanje moje kćeri Nole. Ovaj je rad vizualna subjektivizacija iskustva koja je proizašla iz istraživanja Noline i moje intersubjektivnosti, našeg zajedništva, komunikacije i procesa identifikacije. U ovom radu istražujem i preispitujem kulturološke stereotipe vezane uz poimanje kose kao atributa ženstvenosti i rodnog identiteta. Nametnute stereotipe pokušavam udaljiti od vlastitog poimanja ženskog bića, baš kao i moja kći, no oni nam se objema vraćaju sa svakim novim pokušajem. Rad je iskazan slikom i tekstom. Slika je iskazana motivom Nolina portreta koji sam skicirala u frizerskom salonu za vrijeme iščekivanja šišanja. Isti portret interpretiran je na platno linijama satkanim od ošišane kose. Tekstualnim dijelom ovog rada iskazani su moji kratki dnevnički zapisi u kojima bilježim složene procese prihvaćanja Drugoga,preispitivanje mojih vlastitih očekivanja i kulturološki učahurenih ideala.

Marija Plečko i Petra Orbanić, Tebi, o nama, 2014.
Temelji naše suradnje proizlaze iz prijateljstva i zajedničke fascinacije prirodom, hodanjem, penjanjem i planinarenjem. Misli i osjećaji kroz koje prolazimo potaknute tim aktivnostima manifestiraju se u radovima, no oni nisu samo puka materija i faktografija. Za nas, koje smo aktivni subjekti vlastitih priča, oni su geste, sjećanja i želje. Njima se ne obraćamo drugima, već jedna drugoj i sebi samima. Ipak, svaki je promatrač pozvan doživjeti ih na svoj način. Oni su proizvodi zajedništva dviju individua različitih karaktera.
Jezera i rijeke u planinama tako su čisti. I sve se zrcali da više ne znaš je li planina u
jezeru samo odraz ili stvarnost. (…) Ima odraza Marije u meni, a vjerojatno ima
odraza i mene u Mariji. (…)
Odrazi – obrazi.
Obrazujemo se.
Obraz uz obraz.
Kada prisloniš obraz uz nečiji, odmah ti je toplije… Više se ne obrazujemo za to.
Obrazuju nas samo za činjenice. (…) A tko nas obrazuje o toplini obraza uz obraz?
Gdje je to mjesto u obrazovanju? A čini mi se nekako najvažnije…


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.