Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Tjaša Kalkan dobitnica nagrade publike na 10. izložbi HT nagrada

Serija fotografija "Dijalozi", 2016.

Nakon prebrojavanja glasova publike, komisija je ustanovila da je posjetiteljima na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost bio najomiljeniji rad Tjaše Kalkan Dijalozi, 2016. Nagrada iznosi 10.000 kuna.

Fotografska serija Dijalozi istražuje svakodnevicu javnog prostora, mogućnosti koje nam nudi i slobode koje nam oduzima. Vođena subjektivnim doživljajem tjelesne, pa i psihološke skučenosti, autorica performativno intervenira u strukturu tih prostora fotografirajući inscenirano žensko tijelo u odnosu na slučajne prolaznike. Tjelesne geste, inspirirane slobodom dječjeg ponašanja, služe za potenciranje neposluha, radoznalosti, igre, opuštanja te odmicanja od zadane norme koju dovodi u pitanje neposredno stvarajući drukčije tjelesno iskustvo. Akcijama stvara potencijalne dijaloge između tijela i prostora kako bi izvrnula ustaljene načine poimanja i upotrebe tijela.

Tjaša Kalkan rođena je 1987. u Travniku, BiH. Završila je MA studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti, kao i njemački i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Svoje je fotografske radove proteklih godina izlagala na pet samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi. Radila je kao fotografkinja na međunarodnim filmskim setovima, te surađivala na brojnim kazališnim, filmskim, plesnim i glazbenim projektima i festivalima. Posebnu nagradu za najboljeg mladog umjetnika osvojila je 2012. na festivalu Rovinj Photodays. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Komisija je potom izvukla najsretnijeg posjetitelja koji je glasao za pobjednika nagrade publike, a to je Jakov Mihaljević iz Splita,koji će dobiti Samsung Galaxy Tab4 8" LTE 16GB. Nagradu će preuzetu u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.