Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dan Graham: Zabava za cijelu obitelj

MSU, od 20. 5. do 30. 8. 2017.

Svojim djelima, ali i nekonvencionalnim razmišljanjima o umjetnosti, arhitekturi, urbanizmu, pop i underground kulturi, Dan Graham postao je nezaobilaznom figurom u svijetu suvremene umjetnosti 20. stoljeća. Otvarajući nove pristupe u stvaranju, ali i predstavljanju umjetnosti na neočekivanim mjestima, u drugoj polovici 1960-ih djelovanje započinje kao jedan od pionira konceptualne umjetnosti koju ubrzo proširuje na eksperimente u mediju videa, te performanse u koje uključuje psihološki aspekt - međuodnos umjetnika i publike. Njegova intuitivna istraživanja, koja se s vremenom proširuju na zanimanje za arhitektonski prostor i percepciju u koju je uvijek uključen voajeristički čin promatranja sebe ali istodobno i drugih, postaju ključnom polazišnom točkom za paviljone - hibridne forme na razmeđu arhitekture i skulpture, kojima početkom 80-ih stječe svjetsku popularnost. Odrazi i smještaj paviljona na otvorenom pretvaraju njegovu vanjštinu u kinematografsku površinu na kojoj se projicira čitava okolica. Na paviljonima se odražava što ih okružuje, sadašnji trenutak neke lokacije u koju je publika zatvorena te postaje svjesnija protoka vremena na konkretnom mjestu koje odražava konkretan kontekst. Međutim, paviljoni u stvari nisu arhitektonski objekti nego bi se prije mogli nazvati „strojevima za promatranje” koji reorganiziraju način na koji stupaju u interakciju s umjetničkim djelom. U središtu tih „strojeva” se nalazi publika, koja u paviljonima postaje stvarni protagonist.

Ta neobična djela transparentnih i reflektirajućih površina pomoću kojih Dan Graham na autentičan način sondira povijest zapadne civilizacije, od renesansnih vrtnih paviljona do suvremene korporacijske arhitekture, posjetitelji će na izložbi u MSU-u moći doživjeti uživo. Uz paviljone, modele i dokumentarne filmove o njegovim najznačajnijim ostvarenjima u prirodnim i urbanim krajolicima, izložba će, uz popratne programe - predavanja i radionice, malim presjekom stvaralaštva Dana Grahama nastojati obuhvatiti djelovanje tog svestranog umjetnika.

Dan Graham rodio se 1942. u Urbani u Illinioisu, ali živi i radi u New Yorku. Imao je retrospektivne izložbe u nizu svjetskih muzeja, od SAD-a i Australije do Europe. Sudjelovao je na Documenti 5, 6, 7, 9 i 10 (1972, 1977, 1982, 1992, 1997). Dobitnik je mnogih nagrada, a 2010. primio je počasnu nagradu Američke akademije umjetnosti i književnosti.

Kustosi izložbe: Maurizio Bortolotti i Radmila Iva Janković

Partneri izložbe: Galerija Lisson, London; Galerija Hauser & Wirth, Zürich

Izložbu je poduprlo Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb

Sponzori: Galerija Greene Naftali, New York; Face Croatia; Croatia osiguranje d.d.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.