Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

"Tajne", 22. edukativna muzejska akcija EMA

U 55 muzeja od 25. 4. do 18. 5. 2017.

U utorak 25. travnja 2017, započinje 22. edukativna muzejska akcija TAJNE u 55 muzejskih i srodnih institucija iz 32 hrvatska grada i naselja, a završava na Međunarodni dan muzeja, u četvrtak 18. svibnja, uz završnu svečanost u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu, koji je domaćin ovogodišnje akcije.

Kao i do sada, 22. akciju EMA prati posebna knjižica za otkrivače muzejskih Tajni, po cijeni od 10 kuna. Kupnjom knjižice u jednom od 55muzeja moguće je potom besplatno posjetiti sve ostale hrvatske muzeje i galerije uključene u ovogodišnju akciju. U knjižici se nalaze korisne informacije o svim sudionicima i njihovim programima, a sadrži i kupon za sudjelovanje u nagradnoj igri.

Početnica za konceptualce u MSU Zagreb

U Muzeju suvremene umjetnosti mladi posjetitelji pozvani su na otkrivanje „tajni“ konceptualne umjetnosti. U posebnom programu pod nazivom Početnica za konceptualce u obilascima muzeja, vodstvima i radionicama djeca će naučiti što je konceptualna umjetnost, kakvim se postupcima i materijalima služe konceptualni umjetnici, te o čemu govore njihova naizgled jednostavna djela za čije je razumijevanje, osim znatiželje i otvorenosti, često potrebno (pred)znanje, pa čak i poznavanje posebnog jezika - jezika konceptualne umjetnosti.

Program će biti okrunjen knjižicom Početnica za konceptualce, Nova umjetnička praksa protumačena djeci, trećom publikacijom u nizuiz biblioteke Čitanje umjetnosti Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb. Promocija knjižice planira se uz Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2017. Autorica i urednica knjižice Početnica za konceptualce je Nada Beroš, muzejska savjetnica, a Ilustrirale su je i grafički oblikovale dizajnerice Klasja Habjan i Zita Nakić.

Knjižicom Početnica za konceptualce željeli smo najmlađu publiku MSU-a upoznati s konceptualnom umjetnošću te razbiti predrasude da je ona „nerazumljiva“ i „teška“. Odabrali smo i analizirali desetak djela suvremenih hrvatskih umjetnika (Goran Trbuljak, Braco Dimitrijević, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Marijan Molnar, Ivan Ladislav Galeta, Dalibor Martinis, Željko Jerman, Mladen Stilinović, Antun Maračić, Marijan Molnar) izloženih u stalnom postavu Zbirki u pokretu u namjeri da pokažemo kako je novim mladim naraštajima konceptuala uvijek iznova bliska i izazovna, prije svega zbog pobune i nepristajanja na konvencije. Čak i danas, premda muzealizirana, djela konceptualaca zrače pobunjeničkimduhom koji mladi s lakoćom prepoznaju i prihvaćaju.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.