Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Predstavljanje umjetničkog projekta „Leksikon Tanja Ostojić“ i “Vezeni leksikon Tanja Ostojić”

MSU, 28. 4. – 1. 5. 2017.

U petak, 28. 4. 2017. u 17.00 sati bit će predstavljen umjetnički projekt Leksikon Tanja Ostojić“ i “Vezeni leksikon Tanja Ostojić“, u nazočnosti autorica projekata: Tanje Ostojić i Vahide Ramujkić kao i još šest Tanji Ostojić, sudionica projekata.

Od 30. 4. do 1. 5. 2017. održat će se trodnevna kreativna radionica zatvorenog tipa pod nazivom „Vezeni Leksikon Tanja Ostojić“ koju vode autorice Tanja Ostojić i Vahida Ramujkić.

U nedjelju, 30. 4. 2017. bit će izveden grupni performans za slučajne prolaznike, vez u javnom prostoru, u Kavani hotela Dubrovnik na Trgu bana Jelačića, , u poslijepodnevnim satima.

Leksikon Tanja Ostojić(2011-17) dugogodišnji je interdisciplinarni, participativni, istraživačko-umjetnički projekt umjetnice Tanje Ostojić u kojem se koriste društvene mreže i suradnja sa ženama koje sve imaju isto ime i prezime: Tanja Ostojić.

Imenjakinje i prezimenjakinje koje sudjeluju u projektu su različitih nacionalnosti, pripadaju različitim generacijama i godištima, različitog su stupnja obrazovanja, profesija, društvenog statusa, kao i različitih životnih iskustava, ali se sve mogu sporazumjeti na srodnim jezicima (hrvatskim, srpskim, bošnjačkim...) i sve one ili njihovi roditelji potječu s teritorija nekadašnje Jugoslavije.

Personaliziranim sociološkim istraživanjima i direktnom društvenom i kreativnom razmjenom, umjetnica Tanja Ostojić (Berlin), kreira mape koje dokumentiraju ratne, poslijeratne i ekonomske migracije, teme identiteta i roda, kao i pristup edukaciji te uvjetima zapošljavanja i privređivanja koji se tiču tridesetak „sestara“ po imenu, sudionica projekta i njihovih obitelji.

Tijekom 2017. godine autorica projekta realizirala je četiri kreativne radionice i dvije samostalne izložbe u suradnji sa Goethe institutom i četiri muzeja suvremene umjetnosti u regiji: MSU Beograd (Srbija), MSU RS Banja Luka (Bosna i Hercegovina) i MSMU Rijeke i MSU Zagreb (Hrvatska), te knjigu na engleskom jeziku u izdanju MSU Beograd i Live Arts Development Agency London.

Nakon prezentacije projekta uslijedit će i trodnevna kreativna radionica zatvorenog tipa (30.4–1.5.2017) pod nazivom „Vezeni Leksikon Tanja Ostojić“ koju vode autorica Tanja Ostojić i Vahida Ramujkić. U takvim radionicama producira se zajednička tapiserija koja će biti prikazana na predstojećim izložbama pod nazivom Leksikon Tanja Ostojićkoje će, zajedno s drugim arhivskim materijalima tog dugogodišnjeg projekata, biti otvorene 7. 6. u Salonu MSU Beograd i 10 .8. u Ateljeu MSMU Rijeka.

Dokumentarni vez je tehnika dokumentiranja koja se bazira na tradicionalnoj tehnici veza a postavljena je u novi kontekst - dokumentiranje kompleksne i slojevite stvarnosti i odnosa unutar nje. Nametnuta sporost tehnike omogućava sudionicama radionice da provedu više vremena zajedno, i da raspravljaju o različitim točkama gledišta i stavovima koje postupno uvezuju u platno, stvarajući više složenih predodžbi stvarnosti i uspostavljajući koherentne veze među njima. S grupom žena – “sestara” imenjakinja, sudionicama radionice, nastat će svojevrsna tapiserija koja se na različite načine osvrće na poziciju ženskog identiteta i migracija, stvarajući kompleksnu i jasniju predodžbu bitnih perspektiva.

Tanja Ostojić (rođena 1972. godine u Jugoslaviji) performerica je i interdisciplinarna umjetnica nastanjena u Berlinu. Studirala je umjetnost u Srbiji, Francuskoj i Njemačkoj. Uključuje samu sebe u performanse i koristi različite medije u svojim umjetničkim istraživanjima, čime ispituje društvene konfiguracije, odnose s pozicije moći, feminističku problematiku, ekonomiju i biopolitiku. Pretežno djeluje iz perspektive žene imigrantkinje, dok političko pozicioniranje, humor i integracija gledatelja definira njen pristup radu. Od 1994. godine predstavljala je svoj rad na velikom broju izložbi, u brojnim mjestima i festivalima širom svijeta, uključujući i: Acb Gallery, Budimpešta (2017), Feminism is Politics!, Pratt Manhattan Gallery New York (2016), Busan Biennale, Južna Koreja (2016), Homosexualität_en, Deutsches Historisches Museum Berlin (2015), Economy CCA Glasgow 2013), Tanja Ostojić: Body, Politics, Agency, ŠKUC galerija, Ljubljana (2012), Call the Witness Paviljon Rima, Bijenale u Veneciji (2011), Global Feminisms, Brooklyn Museum, New York (2006), Plato of Humankind, Bijenale u Veneciji 2001.

Vahida Ramujkić (rođena 1973. godine u Jugoslaviji) umjetnica je koja je nastanjena u Beogradu i čija je umjetnička praksa vezana za društveni kontekst. Godine 2001. zajedno s Laiom Sadurni osnovala je Rotor Kolektiv u Barceloni. Do 2008. godine realizirale su seriju dugoročnih projekata, kao što su: Poble NOW, AirAutonomy, Manual GPS, Telechronicles, itd. Kao dio umjetničkih/istraživačkih projekata, publicirala je knjige 'Schengen with ease' (2006), 'Cairo Integration Diary' (2008), 'Storm, return home and other terrible stories for children' (2009). Godine 2008. inicirala je suradnju s Aviv Kruglanski, s projektom Dokumentarni vez koji se proširio i na druge projekte, kao što su Neighbourhood Superheroes (Superheroji iz susjedstva), Kairo, Barcelona 2010. i Microcultures.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.