Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Hommage à Ivan Crnković

U Zagrebu je u 76. godini života preminuo arhitekt Ivan Crnković, professor emeritus, jedan od doajena hrvatske arhitekture i najznačajnijih autora iz druge polovice prošlog stoljeća. Među brojnim nagradama i priznanjoma, ističu se dvije najvažnije nagrade za cjelokupni doprinos domaćoj arhitektonskoj i umjetničkoj sceni: nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 2014. godine, uz koju je stajalo obrazloženje “svojim projektantskim, graditeljskim i pedagoškim radom uspio nepobitno dokazati da arhitektura doista jest sredstvo kojim možemo doći i do umjetničkoga djela” te nagrada Viktor Kovačić Udruženja hrvatskih arhitekata 2011. godine.

Ivan Crnković rođen je 16. 10. 1941. u Zagrebu. Građevinsku školu u Zagrebu završio je 1960. godine. Diplomirao je 1965. na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Mladena Kauzlarića. Godine 1967. izabran je za asistenta na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2000. u zvanje redovitog profesora. Godine 2003. izabran je za dekana Arhitektonskog fakulteta, na toj funkciji služi do 2005. godine.

Posvećenost arhitekturi provodi kao autor projekata antologijskoga značaja i karizmatični nastavnik arhitektonskoga projektiranja. Njegova su najdojmljivija djela dječji vrtić u Samoboru iz 1975, Salon galerije Karas u Zagrebu iz 1986, obiteljska kuća Dropuljić kraj Imotskoga iz 1981, vinski klub Kabinet u Zagrebu iz 1989, stambena zgrada u Zagrebu u Gregorčićevoj ulici iz 1990. godine. Specifičan naboj arhitektonske misli beskompromisno dolazi do izražaja u konceptualnim i natječajnim radovima s posebnim naglaskom na projektu Novoga hrvatskog dvorca iz 1983. godine (s Emilom Šverkom), maketom kojeg se 1991. godine Hrvatska prvi put predstavila svjetskoj umjetničkoj javnosti u Giardinima Venecijanskoga bijenala. Ivan Crnković je arhitekt i profesor, samozvani „koreograf točaka, crta i ploha“.

Na natječaju za novu zgradu Muzej suvremene umjetnosti 2001. (s arh. M. Gengom) dobio je III. nagradu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.