Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba plakata Mihajla Arsovskog u Skopju

Muzej savremene umetnosti Skopje, 26. 4. - 26. 5. 2017.

MSU je posudio šezdeset pet plakata Mihajla Arsovskog iz svog fundusa Nacionalnoj ustanovi Muzej savremene umetnosti u Skopju za izložbu Mihajlo Arsovski – dizajner plakata.

Opus Mihajla Arsovskog u Zbirci plakata zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti nastao je u vremenskom rasponu od 1964. do 1987, a obuhvaća plakate za izložbe Studentskog centra, Galerije suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt, Kabineta grafike JAZU-a, filmske projekcije, plakate za Internacionalni festival studentskih kazališta, za Bijenale industrijskog oblikovanja do antologijskih tipografskih plakata za Teatar ITD. Vizualni identitet Muzeja (tadašnja Galerija suvremene umjetnosti) i većinu plakata za izložbenu djelatnost dizajnirala su značajna imena hrvatske suvremene umjetnosti i dizajna, a među njima se svakako ističe Mihajlo Arsovski. Kao potvrdu o vrsnoj kvaliteti grafičkog oblikovanja, Muzej za njegov plakat te plakate Ivana Picelja dobiva Zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi plakata u Vareseu 1973. godine. Arsovski za muzej dizajnira plakate od 1966-1978. te snažno utječe na profiliranje vizualne kulture šezdesetih i sedamdesetih godina u Zagrebu. Domišljat i vrstan tipograf, Arsovski za Galeriju suvremene umjetnosti dizajnira mahom tipografske plakate poigravajući se slovima kao neiscrpnim grafičkim oblikovnim jedinicama. Na plakatima Arsovski maestralno vizualno artikulira kompleksne tipografske kombinacije koje postaju gradivne forme. Arsovski poseže za iznenađujućim, dinamičnim i neobičnim suodnosima slova, slogova, riječi ili brojki kao što su neočekivana jukstapozicija, nerazmjeri veličina ili pak nepodudarnost elemenata. Na plakatima stvara jezično-optičke kompozicije koje sadržajponekad pretvaraju u teže odgonetljive jezične slagalice.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.