Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Vlado Martek: Idealiziranje knjige, razgovor s posjetiteljima

Knjižnica MSU-a, srijeda, 26. 4. 2017. u 17 sati

Idealiziranje knjige Vlade Marteka, akcija u knjižnici Muzeja suvremene umjetnosti u radu s posjetiteljima ali i zaposlenicima MSU-a, kao fokus ima višedesetljetno umjetnikovo bavljenje duhovnom, materijalnom i tvarnom prirodom knjige i pisane riječi. Tijekom travnja 2017. Vlado Martek, sada i knjižničar u mirovini, pridružio se, kao knjižničarski savjetnik ali i kao gostujući umjetnik, osoblju knjižnice Muzeja suvremene umjetnosti. Knjižnični fond, ali i prostor knjižnice i čitaonice MSU-a, tijekom četiri tjedna bio je prostorom njegova umjetničkog djelovanja, intervencije i izvedbe.

Kao što ispisuje granice teksta i vizualnog u poeziji i predpoeziji, Martek se knjigom bavi ne samo kao nositeljem i prijenosnikom jezičnog traga i sadržaja već i kao objektom. Idealiziranje tako provodi u djelo javim akcijama – pjesničkim agitacijama, ali i oblikovanjem jezika i knjige pretvarajući ih u vizualne znakove, nekada zaustavljene u procesu nastanka, zatim pisanjem, crtanjem, slikanjem, kolažiranjem i kiparenjem jezika, teksta i knjige. Ponekad je knjige stvarao i četveroručno, ili se upuštao u njihovo objavljivanje i promociju, izvan bilo kakve izdavačke konvencije. Svojim liromapama, autorskim knjigama, samizdatima ali i klasičnim knjigama Martek kroz razgovor daje glas, podsjećajući na vrijeme kada doživljaj poezije nije bio osamljeničko čitanje stihova nego društveni događaj. Svaki je taj čin posvećenosti i rada s idealiziranim, voljenim predmetom istodobno i njegova demistifikacija. Radeći u duhovnom društvu autora koji su svoje umjetničko stvaranje isprepleli u izgradnji stvarnih ili fikcionalnih, ali jednako sveobuhvatno usustavljenih biblioteka – Jorgea Borhesa, Philippa Larkina, Marcela Prousta i Marcela Duchampa, Martek u knjižnici MSU-a vlastitim djelima pristupa i kao bibliotekar.

U završnom tjednu svog angažmana u Knjižnici MSU, Vlado Martek će održati prezentaciju svojih samizdata i autorskih knjiga za sve zainteresirane, s početkom u 17 h. Ulaz je besplatan.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.