Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

22. EMA: POČETNICA ZA KONCEPTUALCE

Kreativne radionice za najmlađe

Ne tako slučajni prolaznik

Stalni postav i Školica, subota, 1. 4. 2017. od 15 do 17 sati

Datum 1. travnja ili 1. april kod mnogih je naroda dan kada se zbijaju brojne šale. Stoga ga i zovu „ludi dan“, u kojem mnogi izvuku „tanji kraj“ i budu „namagarčeni“, ali poruka je ta – nitko se ne smije ljutiti! Kako je naša radionica pala na taj „ludi datum“ i mi ćemo potražiti djela i autore koji se na neki način šaljivo odnose prema stvarnosti ili umjetnosti.

U Muzeju suvremene umjetnosti, naime, čuvaju se i izlažu brojni radovi suvremenih umjetnika koji izazivaju smiješak na našem licu, premda zbijanje šala i nasmijavanje posjetitelja nije bila njihova jedina ni najvažnija namjera.

Na radionici ćemo potražiti neke od tih „šaljivih“ radova u stalnom postavu, poput Pianina za spavanje, Uništene glazbe i dr. Posebno ćemo se usredotočiti na rad Brace Dimitrijevića „Prolaznik kojeg sam slučajno sreo u 12.15 sati“ iz 1971. Saznat ćemo na kojoj ideji počiva taj fotografski rad neobično dugog i preciznog naslova, te zašto je taj umjetnik snimao slučajne prolaznike i postavljao velike uvećane fotografije poput današnjih jumbo-plakata na javna mjesta, zgrade, autobuse. Čut ćemo i kakva je bila reakcija prolaznika nakon njegove prve umjetničke akcije postavljanja divovskih portreta anonimnih osoba u Zagrebu.

Potaknuti idejom Brace Dimitrijevića, jednog od začetnika konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu, pokušat ćemo zaustaviti neke od posjetitelja MSU-a i zamoliti ih da postanu „naši slučajni prolaznici“ i poziraju nam ispred foto-objektiva.

Snimat ćemo, dakle, „slučajne posjetitelje“ Muzeja suvremene umjetnosti, potom pogledati snimke projicirane s računala na platnu u Školici, te razgovarati o iskustvu našeg prvog konceptualnog fotografskog snimanja . Stoga, molimo ponesite mobitel ili fotoaparat.

Dob: 8-12

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar, povjesničarka umjetnosti / muzejska pedagoginja

Radionica je besplatna, materijal i pribor su osigurani, a vi samo trebate svoju prijavu za radionicu poslati najkasnije do 31. 3. 2017. na email: eduakcija@msu.hr jer je broj mjesta ograničen.

Sve može biti umjetnost /Svatko može biti umjetnik

Stalni postav i Školica, subota, 22. 4. 2017. od 15 do 17 sati

U okviru 22. edukativne muzejske akcije (EMA) hrvatskih muzeja i galerija pod nazivom „Tajne“ (25.4.-18.5.2017.) u Muzeju suvremene umjetnosti bavimo se „tajnama“ konceptualne umjetnosti.

Već smo započeli s pilot-radionicama našeg novog edukativnog projekta „Početnica za konceptualce“. Na prošloj radionici upoznali smo „Slučajnog prolaznika“ Brace Dimitrijevića, pionira konceptualne umjetnosti u nas i u svijetu, te smo i sami pokušali pretvoriti slučajne posjetitelje muzeja u važne sudionike umjetničkog rada.

Na radionici ćemo upoznati s radom Gorana Trbuljaka, jednog od najistaknutijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, koji je svoje djelovanje započeo još kao student krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Polazeći od pretpostavke da sve može biti umjetnost, pa čak, primjerice, fotografije rupa u asfaltu ili pokazivanje prsta kroz otvor u vratima galerije, Trbuljak u svojim radovima, koji često imaju humorističan i ironičan prizvuk, preispituje ulogu umjetnika u stvaranju umjetničkog rada. Može li svatko biti umjetnik? Ako umjetnički rad izvede netko drugi prema ideji umjetnika, možemo li tog umjetnika smatrati autorom? Tko je zapravo autor? Može li priroda, odnosno slučajni događaj preuzeti ulogu stvaratelja umjetničkog djela?

Odgovore na ova pitanja pokušat ćemo pronaći kroz upoznavanje i ponavljanje/rekreiranje pojedinih umjetničkih akcija Gorana Trbuljaka. Za to će nam ponovno biti potrebno koristiti fotografiju pa ponesite svoje mobitele ili fotoaparate.

dob: 7 do 12 godina

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar: povjesničarka umjetnosti/muzejska pedagoginja

Radionica je besplatna, materijal i pribor su osigurani, a vi samo trebate svoju prijavu za radionicu poslati najkasnije do 21.4. 2017. na email: eduakcija@msu.hr jer je broj mjesta ograničen.

Kreativna radionica: Slika vrijedi tisuću riječi?

Školica, subota, 6. 5. 2017. od 15 do 17 sati

Možda ste već čuli za izreku: „Slika vrijedi tisuću riječi“? Na radionici, u okviru programa „Početnica za konceptualce“, nastavljamo se baviti konceptualnom umjetnošću sedamdesetih godina u Hrvatskoj, koju su kritičari nazvali Nova umjetnička praksa. U njoj su riječi postale jednako važne kao i slike. Provjerit ćemo zašto je to tako u šetnji stalnim postavom i razgovorom pred umjetničkim djelima u cjelini „Riječi i slike“ na 3. katu stalnog postava.

Mogu li riječi činiti (ili dopunjavati) sliku? Brojni konceptualni umjetnici u svojim se radovima služe slovima, riječima pa i čitavim rečenicama. Vlado Martek, inače pjesnik i autor brojnih knjiga, gotovo cijeli svoj umjetnički opus izgradio je na riječima. Mladenu Stilinoviću, također, riječi su najmoćnije oruđe. U pojedinim njegovim radovima riječi su jedini „sadržaj“ umjetničkog djela, dok ih u drugima veže uz slike ili ih ispisuje na uporabne predmete, tanjure, žlice, daščice za meso, kravate... pretvorene u umjetnička djela.

Riječi imaju veliku važnost i u radovima Marijana Molnara iz sedamdesetih godina. U jednoj umjetničkoj akciji Molnar je kao podlogu za pisanje iskoristio vlastito tijelo. Na ovoj radionici upoznat ćemo se s radovima umjetnika koji su koristili slova, riječi i rečenice, a koji se nalaze u Zbirkama u pokretu. Dakako, i mi ćemo dati svoj kreativni doprinos i okušati se u izradi radova od riječi i slika.

dob: 7 do 12 godina

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar: povjesničarka umjetnosti/muzejska pedagoginja

Radionica je besplatna, materijal i pribor su osigurani, a vi samo trebate svoju prijavu za radionicu poslati najkasnije do 5. 5. 2017. na email: eduakcija@msu.hr jer je broj mjesta ograničen.

Kreativna radionica: Istina, privid, laž ili krivotvorina?

Stalni postav, subota, 13. 5. 2017. od 15 do 17 sati

U posljednjoj radionici u sklopu 22. edukativne muzejske akcije pod nazivom „Tajne“, nastavljamo se baviti „tajnama“ konceptualne umjetnosti. U našem programu pod nazivom Početnica za konceptualce željeli smo razbiti predrasude o konceptualnoj umjetnosti kao o „nerazumljivoj“ i „teškoj“. Djela konceptualaca, nakon skoro pola stoljeća od njihova nastanka, i nadalje su izazovna i inspirativna. Čak i danas, premda muzealizirana, zrače pobunjeničkimduhom koji mladi s lakoćom prepoznaju i prihvaćaju.

Čini se da nas konceptualni umjetnici ponekad namjerno žele zbuniti i dovesti u sumnju. Tjeraju nas da se zapitamo je li nešto istina, privid, laž ili krivotvorina. Tako je Dalibor Martinis, primjerice, na starim, odbačenim tramvajskim kartama Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) iz sedamdesetih godina, kad su se Zagrepčani vozili u onim starinskim tramvajima, a kondukter je ručno poništavao kartu, lijepio isječke iz novina te kartama mijenjao (krivotvorio) značenje. Umjesto pojedinih stvarnih tramvajskih postaja koje su se nalazile na planu tramvajskih linija na tramvajskoj karti, na Martinisovim “Krivotvorinama“ možemo pročitati neke posve neobične adrese, ulice i avenije. Stoga su se tu i mogli naći nazivi poznate njujorške avenije - Madison Avenue - ili neki nasumično izabran natpis iz novinskog oglasa, poput „ženu za kuhanje“.

Sličnim postupkom kombiniranja isječka iz novina i mijenjanja njihova značenja, ali s posve drugim ciljem, služi se i Sanja Iveković u radu „Prije i poslije“. Umjetnica odabire i lijepi fotografije žena iz novina ne bi li ukazala na stereotipe koji se odnose na djevojke i žene te nerealna očekivanja koja im društvo nameće. Nije li ideal savršenog ženskog tijela isto tako laž i privid?

Na ovoj radionici, koja će se u cijelosti odvijati u stalnom postavu na 3. katu, zamislit ćemo se nad istinama, prividima, lažima i krivotvorinama u umjetnosti, a potom ćemo u tehnici kolaža kreirati vlastite radove. Samo na ovoj radionici - laž je dopuštena!

dob: 7 do 12 godina

Voditeljica: Kosjenka Laszlo Klemar: povjesničarka umjetnosti/muzejska pedagoginja

Radionica je besplatna, materijal i pribor su osigurani, a vi samo trebate svoju prijavu za radionicu poslati najkasnije do 12. 5. 2017. na email: eduakcija@msu.hr jer je broj mjesta ograničen.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.